Cum ingrijim Azaleea de gradina – un arbust cu nevoi speciale

Cum ingrijim Azaleea de gradina – un arbust cu nevoi speciale

Cuvantul Azalee ne face sa ne gandim la o floare delicata si firava ca aspect. Si asa si este. Numai ca Azaleea este un tip de arbust, face parte din genul Rhododendron si poate fi crescut in ghiveci atat la interior dar si la exterior in gradina.


Fiind o planta sensibila la frig, o puteti creste in gradina cu o conditie. Sa o plantati imediat ce temperatura de afara depaseste 18 grade, dar cu tot cu ghiveci. De ce cu tot cu ghiveci? Deoarece la sfarsitul toamnei trebuie sa o scoateti din pamant si sa o duceti in casa la caldura.

Cum ingrijim Azaleea de ghiveci:

Udati planta in asa fel incat pamantul sa fie in permanenta umed, nu ud, deoarece prea multa apa ii poate afecta radacinile.

Temperatura potrivita pentru a se dezvolta armonios este cuprinsa intre 18 si 20 grade, dar avand in vedere ca sta la interior, se comporta bine si la 25 grade. Atentie: tinuta intr-o incapere care depaseste aceasta valoare exista riscul ca florile sa se ofileasca si sa cada.


Azaleea adora sa creasca la umbra si la semiumbra, de aceea nu trebuie tinuta in bataia razelor de soare.

Azaleea nu are nevoie de ingrasamint in perioada de inflorire. Inmagazineaza nutrienti in frunze in perioada de repaus, iar atunci cand urmeaza sa infloreasca ea consuma din depozitele acumulate.

Atunci cand vreti sa cumparati un astfel de arbust din magazin, asigurati-va ca are cateva flori si mai multi muguri, usor desfacuti. In felul acesta veti fi siguri ca planta v-a inflori inca din primul an.


Atunci cand planta nu mai face flori si da semne ca s-ar usca, trebuie sa o scoateti in gradina sau pe balcon, dar nu la soare. Abia in acesta perioada are nevoie de un ingrasamant adecvat pe care trebuie sa-l adaugati in apa cu care udati planta. Repetati procedeul la fiecare 2 saptamani.

Inainte de sosirea anotimpului friguros, cand temperatura exterioara ajunge la 10 – 15 grade, scoateti planta din pamant si depozitati-o intr-o incapere aerisita si iluminata natural, gen balcon sau intr-un garaj care are ferestre, deoarece Azaleea are nevoie de circa 2 luni de repaus, iar singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa o udati din cand in cand.

Azaleea crescuta in gradina are nevoie de aproximativ aceleasi reguli de ingrijire ca si cea crescuta in casa, cu diferenta ca trebuie plantata in preajma pomilor, pentru a nu fi afectata de razele directe ale soarelui.


Ghivecele trebuie sa aiba un drenaj corespunzator si neaparat materialul din care sunt facute sa fie ceramica, pentru mentinerea aceleiasi temperaturi la radacina.

gradina

Nu exista reguli de taiere la Azalee. O puteti taia de oriunde pentru a-i da forma dorita, singura regula fiind aceea ca taierea sa se faca atunci cand planta a facut flori dar s-au ofilit si momentul in care urmeaza sa inmugureasca. Perioada propice pentru a taia o Azalee este luna iulie, deoarece se afla intre cele doua momente de care vorbeam mai inainte.

gradina

gradina

Azaleea are nevoie de un sol acid. Chiar daca este o planta care are nevoie de ingrijiri special, parerea noastra ar fi sa nu ezitati sa va amenajati gradina cu astfel de arbusti si din cate ne amintim, florile au un miros extraordinar de placut.

 

gradina

sursa foto

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI