Cele mai uzuale 5 sisteme de incalzire pentru acasa si caracteristicile acestora

Cele mai uzuale 5 sisteme de incalzire pentru acasa si caracteristicile acestora

In apropierea sezonului rece, ne amintim cat de important este sistemul de incalzire pentru fiecare locuinta si cat de mult depinde confortul casei de acest aspect. Un sistem de incalzire adecvat nevoilor fiecari familii si adaptat in functie de specificul locuintei este mai mult decat necesar. O locuinta cu spatii generoase sau camere mari va avea alte nevoi de incalzire decat un apartament sau o garsoniera. Tocmai de aceea, atunci cand schimbam sau construim sistemul de incalzire al casei, trebui sa decidem care este modalitatea prin care vom incalzi locuinta. Este bine sa avem in vedere care sunt tipurile de sisteme pentru care putem opta si care sunt avantajele si dezavantajele pe care fiecare le are.


5 sisteme de incalzire folosite extrem de des

Centrale termice

Centralele termice in condensare – sunt unele dintre cele mai cautate tipuri de centrale in ultima perioada. Acestea functioneaza pe principiul condensului, prin intermediul caruia recupereaza caldura generata, pe care o acumuleaza pentru a asigura un randament crescut. Centrala prin condens este un sistem inovator, cu un pret la achizitie mai ridicat decat centralele clasice, dar care pe termen lung reduce cheltuielile. Planul de montare si amplasare a acestei centrale necesita conditii specifice.

Centralele termice pe combustibil solid – lemn sau carbune brun. Aceste centrale depind foarte mult de posibilitatea de a detine sau depozita combustibilul, motiv pentru care nu sunt o optiune viabila pentru persoanele care locuiesc in mediul urban (lipsa spatiilor de depozitare a lemnului sau a carbunelui). In constructia centralei, trebuie tinut cont de cosul de fum, care e inalt si necesita spatiu, lucru care, in privinta apartamentelor este imposibil. De cealalta parte, pretul combustibilului pentru aceste centrale este unul extrem de avantajos, motiv pentru care raman o alegere buna pentru persoanele care dispun de spatiul.

Centralele termice electricevarianta folosita in special in zonele in care nu este conexiune la reteaua de distributie a gazelor naturale. Costurile de functionare si intretinere sunt de obicei mai ridicate decat la centralele care folosesc alt tip de combustibil. Avantajul acestui tip de centrale este designul compact, eficienta si siguranta. Sunt o varianta buna pentru utilizatorii din mediul urban, pentru ca nu necesita constructii adiacente precum cos de fum, spatii de depozitare sau tevi, asa cum este cazul centralelor care folosesc combustibil inflamabil. Totusi, desi costul la energie electrica este mai ridicat decat cel al combustibililor inflamabili, o locuinta izolata termic va estompa diferentele de pret prin pastrarea caldurii. Pe langa consumul crescut, un alt dezavantaj al acestor centrale este ca nu se pot face recalibrari interioare.


Centrale termice pe gaz sau GPL – sunt unele dintre cele mai eficiente solutii de incalzire a locuintei, fiind economice si eficiente in acelasi timp. Combustibilul folosit, fie ca este vorba despre alimentarea la reteua distribuitorului de gaz, fie alimentare cu GPL, este optim ca pret si larg raspandit. Utilizarea acestor centrale este facila, cu cheltuieli minime de intretinere, reparatii rare, ceea ce face din ele o optiune frecvent aleasa pentru multe tipuri de locuinte. Durata medie de viata este de 10 ani. Alt avantaj al acestor centrale este scalabilitatea, iar persoanele care vor o eficienta ridicata, pot opta pentru modelele cu sistem de condensare. Pentru spatiile mai mari, centralele termice pe gaz sunt posibile si in variante de mare capacitate. Exista si dezavantaje, cum ar fi riscul de explozie la care utilizatorii se expun, chiar daca exista sisteme avansate de protectie. Mai mult, acestea necesita sistem de admisie si evacuare a aerului, iar pretul de montare si racordare poate fi unul ridicat.

Radiatoare

Radiatoarele cu rezistenta simpla – sunt sisteme extrem de eficiente in privinta costurilor, insa nu au capacitatea de a incalzi incaperi mari si nu pot fi folosite pe termen lung. Structura dedicata incalzirii este formata dintr-o rezistenta metalica din aliaj de nichel si crom si o oglinda metalica, care directioneaza razele termice. Radiatoarele cu rezistenta nu incalzesc aerul, astfel ca nu creeaza un ambient placut in incaperea in care sunt folosite. Sunt utile pentru incalzirea spatiilor mici, in orice tip de locuinta si pot fi foarte bine folosite in momentele cand sistemul de incalzire din casa nu functioneaza din diverse motive sau in locuri unde acesta lipseste. Dimensiunile sunt reduse, acesta poate fi un avantaj si in egala masura un dezavantaj, in functie de spatiul de incalzit. Incalzirea se face directionat, iar temperaturile emanate sunt ridicate. Dintre dezavantaje, cel mai important este pericolul de incendiu.

Radiatoarele cu cuartz si halogen ­– sunt variante imbunatatile ale radiatoarelor clasice. Temperatura pe care o emana este mai ridicata, astfel ca ofera mai multa caldura. In egala masura, modelele cu rezistenta inchisa in tub ermetic din cuart si umplut cu gaz halogen au un randament mai bun, deoarece emit mai multe radiatii infrarosii. Pot incalzi de asemenea spatiile mici, inchise.


Aerotermele

Aeroterme cu fixare pe perete sau portabile – sunt aparate cu incalzire rapida, care emana aer cald, foarte des folosite in spatiile mari, care nu ajung la o temperatura confortabila prin utilizarea celorlalte sisteme de incalzire existente. Desi au o constructie simpla, sunt sisteme rezistente, insa achizita lor ar trebuie sa se faca raportat la dimensiunile camerei unde vor fi folosite. De retinut este faptul ca ventilatorul care directioneaza caldura in incapere face un zgomot care ar putea sa devina suparator. Aerotermele pot fi fixa pe perete, astfel ca ajuta la economisirea spatiului.

Calorifere

Calorifere din otel – cel mai bine vandut tip, datorita raportului pret-calitate-putere si a compatibilitatii cu centralele termice de apartament si nu numai. Sunt rezistente (suporta temperaturi de pana la 100 grade Celsius), usor de manevrat, de montat si distribuie repede caldura in interiorul locuintei. Este necesara tratarea apei in instalatii, iar uneori, pretul mic indica o calitate foarte proasta a materialului, cea mai mica durata de viata fiind de 5-10 ani.

Calorifere din fonta – sunt considerate a fi extrem de eficiente in emanarea caldurii acumulate. Au cea mai mare durata de viata dintre toate tipurile de radiatoare (peste 30 de ani) si sunt eficiente in crearea unui confort termic sporit. Aspectul estetic este unul nu foarte placut. De asemenea, se incalzezc mai greu decat celelalte modele, consuma mult agent termic si pot atinge preturi destul de ridicate, mai ales in cazul modelelor noi.


Calorifere din aluminiu – considerate de multi specialisti in domeniul instalatiilor termice ca fiind cele mai potrivite pentru incalzirea cu agent termic, caloriferele din aluminiu se bucura de cea mai lunga perioada de garantie acordata de producatori. Au o durata de viata foarte mare (10-20 de ani), sunt usor de manevrat si au cel mai bun randament termic dintre instalatiile cu centrale murale, datorita puterii termice mari pe metru liniar. Se incalzesc repede, iar pretul lor este mic. In cazul in care instalatia este realizata din mai multe materiale, sunt expuse coroziunii electrochimice. Se racesc intr-un timp foarte scurt, fiind cel mai zgomotos model din cele prezentate anterior si necesita aerisire aproape constanta.

Clorifere electrice sau radiatoarele portabile umplute cu ulei – sunt calorifere metalice, umplute cu ulei (care nu trebuie schimbat niciodata), in care este o rezistenta prin care trece curentul electric. Elementele din componenta caloriferului se incalzesc in sens invers: curentul electric incalzeste rezistenta, rezistenta incalzeste uleiul, iar caldura este transferata elementelor radiatorului, ce o emana in incapere. Aceste calorifere sunt o sursa de incalzire de capacitate mica, nefiind capabile sa incalzeasca corespunzator o camera de dimensiuni mari. Consumul minim pentru un radiator electric tipic trece de 1500 de Watti, suficient pentru a supraincalzi un cablu electric de slaba calitate. Este nevoie ca reteaua electrica din casa sa fie bine pusa la punct, inaintea achizitionarii si montarii acestui tip de calorifer.

Incalzirea in pardoseala

Ofera ambianta unitara in intreaga incapere si creeaza temperatura perfecta. Aceasta poate fi folosita atat ca sursa unica de caldura, cat si ca sursa suplimentara, mai ales daca avem de-a face cu o casa greu de incalzit. Avantajul acestui tip de incalzire este acela ca poate fi adaptat cu usurinta oricarui tip de locuinta si poate fi folosit in toate incaperile, de la dormitor la living si chiar baie sau bucatarie. Consumul este redus, iar costurile de intretinere sunt mici. Functionarea optima este asigurata de izolarea termica a casei si de scalarea corespunzatoare in acord cu dimensiunile incaperii.

Recomandari Praktiker

Covor incalzire pardoseala, 4.5 M2, 675 W, 230 V, 449.90 Lei
Covor incalzire pardoseala, 4.5 M2, 675 W, 230 V, 449.90 Lei
Radiator aluminiu 10 elementi, 134 W, 339.90 Lei
Radiator aluminiu 10 elementi, 134 W, 339.90 Lei

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI