Cultivarea legumelor pe balcon sau terasa

Cultivarea legumelor pe balcon sau terasa – sfaturi practice

Nu toata lumea se poate bucura de sansa de a avea o gradina, dar….nu conteaza! Nimic nu te poate impiedica sa cultivi cateva legume ecologice in ghivece pe balcon, pe terasa sau chiar pe pervazul ferestrei.


Ca sa obtii rezultatele pe care le doresti, trebuie totusi sa tii cont de cateva sfaturi practice:

– locul unde vei pune ghivecele sa aiba suficienta lumina solara

– soiurile pe care le vei planta sa fie alese in functie de spatiul disponibil; nu te poti apuca sa cultivi bostani, dovlecei sau cartofi in balcon


– legumele care se cultiva usor in ghivece sau jardiniere sunt: ridichiile, rosiile, rosiile cherry, salata verde, morcovii, mazarea sau chiar fasole

– poti planta inclusiv plante aromatice, cum ar fi: menta, busuioc, rozmarin, patrunjel, marar si altele

– spala legumele si plantele aromatice cultivate in balcon de cel putin 3 ori, pentru ca poluarea urbana este destul de daunatoare culturilor de balcon


Alegerea recipientelor pentru cultivarea legumelor

Cele mai indicate recipiente sunt cele din lut, pentru ca lutul retine apa si pastreaza racoarea plantelor mai mult timp. Vasele de plastic se incalzesc mult mai repede si nu retin apa, ceea ce duce la uscarea pamantului pe timp de vara.

Daca alegi vasele de lut si optezi pentru varianta suspendata, ai grija ca suportul sa fie rezistent, astfel incat sa suporte greutatea. Din acest punct de vedere, vasele de plastic sunt mai eficiente.

morcov in ghiveci

salata in ghiveci

Care e marimea ideala a ghiveciului?

Atunci cand alegi vasele in care vei planta legumele si plantele, trebuie sa tii cont de dimensiunea potrivita fiecaruia. Pentru legume precum morcovii sau rosiile, alege ghivece cu o adancime de cel putin 30 de cm.


Diametrul ghivecelor va fi ales in functie de dezvoltarea legumelor: pentru plantele aromatice, ridichi sau salata, sunt indicate cele cu un diametru mai mare de 20 de cm, iar pentru rosii, fasole sau castraveti peste 30 de cm.

Cum plantati legumele in ghiveci?

Inainte de a te apuca de sadit, asigura-te ca ghivecele au gauri de scurgere. daca nu au, va trebui sa le faci singur, in caz ca sunt de plastic.

Aseaza pe fundul ghiveciului pietris sau bile de argila expandata, inainte de a pune pamantul. Asta va ajuta aerul sa circule, va drena apa cu care vei uda si va face ca pamantul sa nu se taseze. Amesteca pamantul cu mranita, un ingrasamant organic rezultat din descompunerea exclusiva a balegarului pentru o perioada de cel putin 2 ani. Pamantul plantelor se schimba anual.

Cum se uda legumele in ghiveci?

Plantele se vor uda la un interval de 2-3 zile, pentru ca, daca udati prea des, riscati sa favorizati aparitia si dezvoltarea ciupercilor. ba chiar si a manei.

Unde amplasezi ghivecele?

Plaseaza ghivecele de-a lungul zidului si monteaza suporturile pentru legumele care au nevoie, cum ar fi rosiile. Poti incerca si varianta cu ghivece suspendate, daca nu ai suficient spatiu langa zid.

legume pe terasa 2

SFAT: poti amenaja o gradina suspendata intr-un palet, in care sa cultivi salata si plantele aromatice, iar in ghivece sa pui rosiile si ale legume.

legume pe terasa 1

sursa foto: www.pinterest.com

Daca ai copii, ii poti initia in tainele gradinaritului, facand din cultivarea plantelor si legumelor un joc: in pahare de plastic goale (le poti folosi pe cele de la iaurturi ca sa-i incurajezi sa recicleze) pune putin pamant si cateva seminte de salata sau chiar un bob de fasole. Uda-le si incurajeaza-ti copiii sa aiba grija de ele dupa ce rasar.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI