Cum sa plantezi gazon

Ai o gradina si doresti sa stii cum sa plantezi gazon, asa cum vezi in reviste? Avem cele mai bune sfaturi pentru tine. Citeste articolul de mai jos sa afli cum sa pui sau sa plantezi gazonul.


Cum alegem gazonul si cate tipuri de gazon exista?

1. Gazon din seminte

– este cel mai simplu mod de a avea un gazon, plantarea semintelor se face destul de usor si in plus poti alege  un amestec de seminte potrivit conditiilor de mediu (soare, umbra, tip de sol)

2. Gazon din brazde


– are avantajul ca se monteaza foarte usor, brazdele proaspat asezate sunt mai rezistente la boli sau daunatori, iar pregatirea solului se face mult mai repede

In functie de tipul solului din gradina ta, va trebui sa mai faci mici ajustari ale acestuia:

– daca solul este lutos se adauga un strat de nisip


– daca solul este nisipos se adauga un strat de turba

– daca solul este imbibat cu apa (lipicios si greu) va trebui sa folosesti un sistem de scurgere subterana (tevi de plastic sau placi de scurgere montate in santuri pe un strat de pietris la 60 cm sub pamant)

Cea mai buna perioada pentru plantarea gazonului este primavara devreme sau toamna.


De ce ai nevoie?

Unelte:
1. Cazma
2. Sapa
3. Grebla
4. Furtun de stropit

Materiale:
1. Seminte de gazon
2. Erbicide
3. Fertilizator (Ingrasamant)

Insamantarea gazonului

1 kg de seminte este suficient pentru insamantarea unei suprafete de 35-40 mp.

1. Pregatirea terenului

Suprafata se curata de resturile aflate pe teren (crengi, radacini, tufe, pietre etc) si se sapa cu cazmaua. Pamantul se marunteste si se grebleaza pentru a netezi eventualele denivelari provenite in urma saparii. Se uda permanent timp de 2 saptamani, perioada in care buruienile vor incepe sa creasca.

La finalul celor 2 saptamani solul se trateaza cu erbicid pentru distrugerea buruielor si se mai lasa inca 2 saptamani. Buruienile uscate se grebleaza apoi, dupa care se poate insamanta terenul.

pregatire teren gazon

 

2. Semanarea gazonului

Cu cateva zile inainte de a planta semintele, aplica uniform ingrasamant. Imprastie tipul de seminte ales (cca. 30-40 g/mp), astfel incat suprafata sa fie acoperita cat mai uniform. Seamana o parte din seminte si incorporeaza-le superficial cu grebla, apoi taseaza usor pamantul. Seamana restul de seminte si taseaza suprafata pentru a fi sigur ca semintele au intrat in sol. Presara apoi nisip (cca. 2 cm grosime) si apoi taseaza insistent. Uda usor terenul cu un pistol de stropit, astfel incat sa nu scoti semintele din sol.

insamantare teren gazon

Nu uda in exces, ca risti sa se intareasca solul dupa uscare.

Plantarea gazonului sub forma de brazde

1. Pregatirea terenului

Suprafata pe care vei aseza brazdele de gazon se pregateste cum am descris mai sus, la insamantare.

Se curata terenul, se sapa, se niveleaza si se asteapta sa creasca buruienile pentru a fi scoase. Solul se fertilizeaza cu cateva zile inainte de a pune gazonul. Deruleaza cu atentie rola de gazon, foloseste bucati mari si aseaza-le ca pe caramizile dintr-un perete. Preseaza gazonul cu o grebla.

plantare gazon brazde 1

 

plantare gazon brazde 3

Imbina strans marginile gazonului, aproape sa se suprapuna, pentru a evita eventualele contractii ale brazdelor. Apoi preseaza bine cu grebla.

plantare gazon brazde 2

 

2. Finisarea si modelarea

Continua sa aplici brazdele de gazon pe tot terenul, decaland imbinarea marginilor, ca la peretii de caramida. Asta ii confera o structura mult mai rezistenta. Foloseste un cutit mai vechi pentru taiere si evita sa folosesti bucati mici la margini.

Pentru a ajuta brazdele de gazon de creasca frumos impreuna si sa aiba radacini ferme, presarati pe zonele de imbinare un amestec de sol fertil si nisip horticol. Foloseste o matura rigida pentru a aplatiza iarba.

plantare gazon brazde 4

 

In perioadele secetoase se uda foarte bine pentru a evita contractiile. Daca vrei sa tai diferite forme in gazon, asteapta pana acesta face radacini. Traseaza formele cu un furtun de udat, iar apoi taie cu un cutit sau obiect ascutit.

plantare gazon brazde 5

 

In perioada inradacinarii gazonului pot creste buruieni perene, in special papadia, care poate sufoca gazonul. Incearca sa le smulgi cu radacina, folosind un cutit vechi de bucatarie sau un instrument special pentru acest lucru.

Nu folosi erbicide de gazon pentru cel putin 6 luni.

Daca ti-a placut articolul nostru si te-am incurajat sa incerci, te asteptam sa ne trimiti cateva poze cu rezultatele muncii tale.

Pentru sfaturi despre cum sa ingrijesti gazonul toamna, citeste articolul AICI.

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI