Fantani arteziene si cismele pentru amenajarea gradinilor

0
197

Fantani arteziene si cismele pentru amenajarea gradinilor

O curte este mult mai frumoasa si mai relaxanta daca din componenta ei fac parte o fantana arteziana si/sau o cismea. Fantana poate sa fie amplasata central, daca spatiul este indeajuns de mare, sau într-un colt, in cazul curtilor de mai mici dimensiuni. Cismele sunt mai bine puse in valoare daca sunt montate intr-o parte mai retrasa, dar indeajuns de vizibila a curtii.  Indiferent de loc, acestea se potrivesc perfect unui mediu cu vegetatie si cu alei facute din piatra. Un colt de rai se poate crea foarte usor, daca ai si o apa care sa susure in apropiere.

Exista doua mari categorii de fantani arteziene: unele care se pot construi pe loc, in curte, altele care se comercializeaza, fiind turnate din materiale compozite. Din prima categorie fac parte acele fantani realizate din roci naturale, lemn, metal, caramizi etc. In acest caz singura limita este creativitatea fiecaruia, internetul reprezentand o sursa infinita de inspiratie.

A doua categorie de fantani arteziene este dominata de formele clasice, ce aduc aminte mai ales de atmosfera marilor orase europene. Realizate din materiale compozite, cu diferite finisaje, aceste fantani pot fi foarte mari (diametru poate ajunge la 8 metri) sau mici (diametru incepand de la 80 cm). Gama este asadar foarte bogata, si puteti gasi fantani arteziene care sa se potriveasca oricarui gen de curte: cu vegetatie luxurianta sau decorate mai simplu, minimalist. Orice gen ati prefera, este de evitat betonul, daca vreti sa aveti o curte primitoare.

Tehnologia vine in sprijinul celor care vor o fantana arteziana ce se poate amenaja in gradina. Foarte multe tipuri de fantani vin pregatite pentru a li se atasa pompe, incat imediat dupa instalarea lor si cuplarea la o conducta de apa, acestea sa functioneze imediat. Rolul pompelor este de a recircula apa, odata stabilit volumul necesar pentru umplerea bazinului. Asadar, consumul de apa este limitat. Nu uitati sa verificati daca in pretul fantanilor este inclusa pompa si toate accesoriile. Daca acestea nu sunt incluse, cereti comerciantului detaliile tehnice exacte ale pompei, chiar daca majoritatea parametrilor sunt similari la multe modele.

Cismelele reprezinta o alta sursa de relaxare si un element decorativ cu mare impact vizual. Ca sa nu mai vorbim de aspectul practic al obiectului, acela de a avea la indeamana o sursa de apa… Aceste cismele se pot imparti in doua mari categorii: cu aspect rustic-traditional, care imita formele consacrate ale cismelelor de-a lungul timpului, si cu aspect modern, futurist sau minimalist. Evident, fiecare tip trebuie ales cu atentie.

Poate sa ne placa foarte mult o cismea din otel, cu linii simple, rectangulare, dar poate nu se va incadra bine intr-o o curte acoperita cu iarba frumos taiata, arbusti, roci mari, traversata de o alee facuta din pasi japonezi, catre o fatada placata cu piatra (vezi, de exemplu, o oferta de caramida aparenta)

Atat fantanile arteziene, cat si cismelele constituie elemente de decor care pot imbunatati foarte mult atmosfera unei curti, ii confera personalitate si, nu in ultimul rand, contribuie la realizarea unei armonii in spatiul din afara casei, un spatiu la fel de imporant ca si cel din interior.

Surse foto: pinterest.com si piatraonline.ro

Se incarca...

S-ar putea sa-ti placa si: