Pardoseala casei tale – montarea si intretinerea parchetului

Pardoseala casei tale – montarea si intretinerea parchetului

Unul dintre cele mai importante aspecte in constructia si amenajarea unei case este alegerea pardoselii potrivite fiecarei incaperi. De cele mai multe ori, acest aspect este cu adevarat dificil, mai ales ca decizia finala trebuie luata in urma unei documentari temeinice asupra structurii casei si tipului de material dorit. In plus, este foarte important ca pardoseala sa corespunda gusturilor noastre in materie de design si sa se muleze perfect nevoilor pe care le avem. De aceea, procesul de selectie include cativa pasi extrem de importanti, de la achizitionare si pana la montarea propriu-zisa.


Ce tipuri de parchet ai la dispozitie

Pe piata actuala exista o gama larga de tipuri de parchet, mai ales ca acesta este un material de finisaj extrem de raspandit in randul celor care au in plan o renovare sau tot ceea ce le-a mai ramas din constructia casei este placarea incaperilor. In functie de pret, calitate si durabilitate se disting 3 feluri de parchet catre care te poti orienta.

  • Parchetul laminat este materialul care a castigat increderea multor persoane de-a lungul timpului si reprezinta o varianta avantajoasa in materie de pret. Alcatuit din conglomerate lemnoase si acoperit cu o pelicula din material plastic, parchetul are capacitatea de a mentine cladura si de a oferi un ambient placut in toata incaperea.
  • O solutie versatila si intotdeauna eleganta este parchetul din lemn masiv pentru care poti opta daca iti doresti ca pardoseala casei tale sa fie realizata exclusiv din lemn natural. Desi costurile sunt ceva mai ridicate, este important sa stii ca acest material iti poate oferi o serie de beneficii. Pe langa faptul ca izoleaza foarte bine din punct de vedere termic, parchetul din lemn masiv se bucura de rezistenta pe termen lung si poate fi improspatat de fiecare data cand este nevoie. De asemenea, montarea lui va oferi incaperilor un aer elitist si elegant, putand fi asamblat in diverse moduri.
  • Cu prorietati inovative, parchetul stratificat este un alt tip de material care se impune in randul preferintelor cumparatorilor. Dublu sau triplu stratificat, acesta este realizat din mai multe straturi de lemn, cu fibre incrucisate, prelucrate astfel incat sa produca o imbinare armonioasa. Cea mai importanta calitate in acest caz este durabilitatea de care se bucura, nelipsindu-i nici eleganta si rafinamentul specific. Parchetul stratificat poate fi o alternativa a celui masiv, calitatea sa fiind una superioara, iar design-ul perfect finisat.

Ce trebuie sa stii inainte de montarea propriu-zisa a parchetului


Placarea incaperilor poate parea un procedeu simplu si usor de realizat. Totusi, daca ne gandim la intregul proces care incepe chiar de la achizitie, montarea devine un procedeu complex ce implica o serie de precautii si masuri de luat in considerare, pentru a obtine un rezultat bun pe termen lung.

  • Depoziteaza parchetul in locuri corespunzatoare si evita umezeala

Achizitionarea parchetului se face, de obicei, cu putina vreme inainte ca acesta sa fie asamblat si montat. De aceea, dupa ce te-ai orientat in privinta tipului de material si ai cumparat cantitatea necesara, ai grija sa te asiguri ca il vei depozita intr-un loc potrivit, care sa ii ofere conditiile necesare. Este bine sa eviti camerele reci si umede, intrucat parchetul nu va putea fi montat daca prezinta un grad mai mare de 20% umiditate. Orice infiltratie de apa va dauna calitatii viitoare a parchetului, iar investitia nu va da roade asa cum ti-ai propus. De asemenea, este recomandat ca placile de parchet sa fie pozitionate una peste alta pe o suprafata plana (de obicei, camera in care va fi montat) pentru a nu intra in contact cu alte materiale ce pot produce zgarieturi.

  • Pregateste suprafata pe care vei monta parchetul

Calitatea este unul dintre criteriile de baza in alegerea parchetului, insa, la fel de importanta este si suprafata care va gazdui placile de parchet achizitionate. Chiar daca materialul este durabil, o suprafata incorect pregatita sau nepotrivita pentru acesta poate avea efecte negative asupra parchetului, care se vor resimti in timp. De aceea, conteaza foarte mult sa ai certitudinea ca suprafata este una uscata (nu mai mult de 3% umiditate), plana (denivelarile trebuie finisate atent), curata si stabila.


  • Asigura-te ca ai izolat bine stratul de baza pe care va fi montat parchetul

Izolatiile pentru parchet sunt aspecte pe care trebuie sa le treci pe lista inainte de a incepe demersurile pentru montare. Exista o paleta larga de optiuni pentru izolarea parchetului, in functie de nevoile tale in ceea ce priveste rezistenta dorita si reductia zgomotului produs in timpul pasirii de catre placile care se imbina. Astfel, orice tip de izolatie ai alege, gandeste-te ca acesta trebuie sa iti garanteze trainicie indelungata, protectie fonica si mentinerea caldurii la interiorul camerei.

In plus, este necesar sa ai in vedere faptul ca trebuie sa existe o anumita perioada de timp intre pregatirea stratului izolator, plasarea acestuia pe suprafata unde va fi montat parchetul si montarea lamelor de parchet. Intervalul ideal este de aproximativ 48 de ore.

  • Finalizeaza toate celelalte lucrari inainte de a incepe montajul parchetului

Parchetul este ultimul element de interior pe care este necesar sa il ai in vedere in amenajarea unei camere.  De aceea, montajul sau se va face dupa ce toate celelalte aspecte au fost incheiate, iar spatiul este pregatit pentru acest procedeu. In atentia ta este nevoie sa se afle sistemul de incalzire, care sa functioneze perfect, precum si instalatiile sanitare, inchise etans. Lucrarile de vopsire si zugravire trebuie finalizate, pentru ca incaperea sa aiba un aspect curat si aerisit, lipsit de umezeala, la o temperatura de peste 15 grade Celsius. Totodata, este de dorit sa indepartezi mobila si cablurile existente in camera.


Montarea parchetului: procedee si materiale necesare

  • Timpul de montare

Parchetul poate fi montat in decursul unei singure zile, daca toate celelalte aspecte au fost pregatite si nu lipseste niciun detaliu. In plus, noua pardoseala va putea fi folosita imediat ce placile au fost asamblate pe suprafata incaperii. In functie de tipul de montaj (flotant sau lipit), parchetul se va imbina intr-un mod facil, datorita sistemului avansat de asamblare si finisajelor perfecte.

  • Materialele necesare

Daca ai ajuns la montarea efectiva a parchetului, trebuie sa fii foarte bine echipat pentru a desfasura intregul proces fara probleme. De aceea, ai grija sa iti completezi trusa, astfel incat aceasta sa contina ruleta si creion pentru masuratori, sfoara de trasat si ciocan. In completarea trusei, mai ai nevoie de distantieri reglabili si un fierastrau electric, pentru a putea taia placile de parchet in functie de dimensiunile camerei.

  • Pasii de montare
  1. Monteaza prima placa de parchet cu canelura la perete.
  2. Masoara distanta de la perete cu ajutorul distantierilor reglabili; ea trebuie sa fie de minim 10-15 mm.
  3. Cand ai ajuns la finalul unui pachet, plaseaza ultima bucata de parchet prin rotirea cu 180 de grade langa randul deja existent, pentru ca lamele sa poate fi pozitionate fata in fata, iar partea decorativa sa fie in sus.
  4. Taie placile incepand intotdeauna de la partea superioara a lor, pentru a evita aschierea muchiilor. Orienteaza partea decorativa in jos de fiecare data cand intervii asupra lungimii acestor placi si marcheaza spatiul de taiere in urma masuratorilor.
  5. Vizualizeaza dimensiunile camerei si verifica daca peretii sunt drepti. In caz contrar, acestia vor fi marcati pe primul rand de placi cu ajutorul distantatorului, iar placile vor fi taiate in lungime, conform marcajului.
  6. Incepe fiecare rand cu ultima bucata ramasa din randul anterior.
  7. Asigura-te ca vei aseza primele 3 randuri perfect drept cu ajutorul sforii de trasat, pe care o vei folosi si pentru a verifica in mod constant acest lucru.
  8. Pozitioneaza ultima placa, folosindu-te de o piesa metalica in forma de “S”.

Intretinerea parchetului: un „must” pentru durabilitate pe termen lung

Pentru a te putea bucura tot timpul de investitia pe care ai facut-o, mai ales ca aceasta te reprezinta si este in concordanta cu stilul tau de viata si gusturile in materie de design interior, nu uita de un aspect important in ceea ce priveste durata de viata si randamentul parchetul: intretinerea.

Fiind realizat din lemn, parchetul este predispus la degradare in prezenta unor substante ce ar putea sa actioneze asupra lui, cum ar fi apa sau solutiile de curatare in exces. O metoda potrivita pentru a preintampina aceste lucruri este evitarea montarii parchetului in zone unde apa poate patrunde cu rapiditate si respectarea precautiilor mentionate anterior (izolatia corespunzatoare, pastrarea parchetului in conditii optime, fara umezeala, mentinerea unei temperaturi ambientale moderate).

Pentru curatarea zilnica a parchetului se recomanda folosirea unei maturi delicate, care sa nu zgarie suprafata acestuia sau chiar utilizarea unui mop usor umezit cu scopul de a conferi stralucire. In cazul unei intretineri periodice, poti apela cu incredere la ajutorul unui aspirator.

Solutiile de curatare sunt necesare fiecarui tip de parchet, insa trebuie sa stii ca folosirea lor in abundenta sau impreuna cu o cantitate mare de apa conduce la imbibarea materialului si, implicit, la deteriorarea acestuia. In plus, ia in calcul si posibilitatea ca parchetul sa fie protejat de eventualele accidente cu substante chimice, care pot decolora materialul.

De altfel, este foarte important sa nu folosesti solutii pentru polish care au o textura uleioasa, pe motiv ca acestea pot degrada materialul, oferindu-i un aspect neplacut.

Sfaturi generale:

  • Plaseaza un covoras la intrarea in fiecare incapere, pentru a opri patrunderea corpurilor straine (pietre, praf, nisip).
  • Masoara frecvent temperatura camerei si nivelul de umiditate, pentru a te asigura ca acestea nu afecteaza calitatea lemnului.
  • Curata imediat suprafata, in cazul in care exista urme de apa sau alte substante.

Paseste cu incredere in fiecare incapere si bucura-te de rezultatul obtinut!

Odata ce ai finalizat intregul procedeu de montare a parchetului, nu iti mai ramane decat sa te bucuri de aspectul final al intregii camere, avand certitudinea ca investitia ta iti va oferi confortul dorit, iar pardoseala va rezista timp indelungat.

Recomandari Praktiker

    • Parchet laminat Sublime Vario HDF 10 mm(32) 1285×192 mm, Stejar Catalonia, 1.73 mp/pachet – 48.99 Lei / mp

      • Izolator parchet Izo-Floor Fix-Prix, 3 mm – 4.05 Lei / m2

      • Fierastrau vertical Bosch PST 650 500W, adancime taiere 65 mm, geanta transport, panza – 219.90 Lei

      • Ciocan lacatus, maner lemn, 100 g – 6.49 Lei

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI