Plantarea si intretinerea culturii de zmeura

Plantarea si intretinerea culturii de zmeura

Zmeura este una dintre plantele usor de cultivat in curte sau in gradina. Zmeurul este un arbust usor de plantat in gradina pentru a crea delicii culinare sanatoase si gustoase din zmeura. Dar pentru a planta o cultura de zmeura trebuie sa pregatiti bine locul de plantare si sa alegeti perioada buna.


Plantarea si cultivarea, intretinerea si recoltarea culturii de zmeura

Perioada optima pentru a planta zmeura este in lunile octombrie-noiembrie, dupa caderea primei brume. Se recomanda plantarea butasilor intr-o zona a gradinii cu lumina directa si se planteaza la minim 100 metri de alte plantatii existente, pentru a preveni aparitia bolilor si a daunatorilor.

NU se recomanda a se planta zmeur printre mure, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri. Inainte de a planta se recomanda sa se ia un esantion de pamant, sa se verifice printr-o analiza de sol daca pamantul este cel potrivit. Daca solul este potrivit, se asterne un rand de ingrasamant si dupa aceea se trece la plantarea propriu-zisa.


Plantarea arbustilor de zmeura se face astfel:

1. Butasii se vor planta in gauri de 60 de cm adancime si 40 de cm latime, la o distanta de 60 de cm-1 m intre ele, cu pamantul de pe fundul gropii foarte bine afanat;

2. Se recomanda ca distanta intre randurile cu rasaduri sa fie de 2-3 m.


3. Din adancimea de 60 de cm, butasii ocupa doar 20-30 de cm, restul fiind acoperit cu pamant afanat care are rolul de a dezvolta bine radacinile. La final, zona trebuie acoperita bine cu pamant faramitat.

4. Udarea butasilor de zmeura se face in prima saptamana doar daca nu a plouat deloc. Se uda fiecare butas cu 3-4 litri de apa. Dupa udare butasul se taie la maxim 5 cm de sol si se asteapta pana in primavara cand acesta va inmuguri.

5. Dupa ce planta a inmugurit se recomanda udarea doar daca este seceta si nu ploua deloc.


Planta se va dezvolta, iar in timp va trebui legata la o inaltime cat mai mare, 2-2,5 metri pentru a produce cat mai multe fructe. Este recomandat ca primavara sa imprastiati ingrasamant natural precum mranita sau ingrasaminte pe baza de amoniac.

Se inlatura iarba din preajma plantei.

Recoltarea propriu-zisa va alea loc intre sfarsitul lunii iunie si cel al lunii septembrie. Se recomanda ca recoltarea sa se faca o data la 2 zile.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI