Secrete privind inmultirea prin seminte a florilor anuale de gradina

Secrete privind inmultirea prin seminte a florilor anuale de gradina

Tuturor ne plac florile de gradina care ne incanta ochiul vara, dar de multe ori nu stim cum sa le facem an de an la fel de frumoase si viguroase. Sunt cateva secrete privind recoltarea, pastrarea si folosirea semintelor.


1. Pastreaza pentru seminte exemplare de flori mari, frumoase, neatacate de boli sau insecte.

2. Recolteaza semintele doar cand fructul este bine copt, deci capsulele, pastaile, inflorescentele etc. s-au ingalbenit sau au consistenta plantei uscate.

3. Recolteaza fosta floare si cu o bucatica de codita si pune-o la uscat in loc umbrit, la temperatura camerei. Foloseste o foarfeca ascutita, prin rupere se pierd seminte. Abia dupa 5-6 zile cand floarea s-a uscat poti recolta semintele inlaturand partile nefolositoare.


inmultirea prin seminte

4. Recoltarea semintelor se face doar pe vreme uscata, insorita, neaparat inainte de prima bruma.

5. Presara peste semintele puse pe o hartie alba putin praf de Captadin (se gaseste la magazinele de seminte, in pliculete) care le va feri de mana sau de alte boli.

6. Depoziteaza semintele in mici saculeti de panza, impreuna cu praful de Captadin. Pune in saculet o eticheta cu numele florii si anul de recoltare. In lipsa saculetilor poti folosi doar hartie de ziar, pentru ca semintele sa-si continue procesul de uscare. Saculetii se pastreaza la rece si in loc uscat.


inmultirea prin seminte

7. In momentul semanarii, semintele se pun intr-un vas cu apa la temperatura camerei, impreuna cu Captadinul ce s-a scuturat in saculet. Se agita putin ca acesta sa se dizolve si dupa 1-2 ore se pot semana. Semintele foarte mici (regina noptii, de exemplu) se intind pe o hartie alba sa se zvante, ca sa nu se lipeasca de mana.

8. Cel mai bine se seamana in ladite (rasadnite), apoi se replanteaza rasadurile cele mai viguroase. Pamantul trebuie sa fie sapat, maruntit, ingrasat, iar vara se fac prasile pentru a sparge crusta dupa ploaie si se plivesc buruienile. Udatul se face dimineata sau seara, niciodata pe soare arzator sau canicula. De asemenea, udatul se face, de preferat la baza plantei, nu prin stropire.

sursa foto


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI