Sfaturi practice pentru cultivarea afinelor in propria gradina

0
179

Sfaturi practice pentru cultivarea afinelor in propria gradina

Afinele sunt fructe pline de vitamine si care au asupra organismului un puternic rol antioxidant. Afinul poate fi foarte usor cultivat in propria gradina, arbustul de afin fiind unul dintre arbustii usor de plantat si de intretinut. Fructele de afin au efecte benefice asupra organismului uman: au rol antioxidant, vitaminizeaza, intaresc sistemul imunitar, sunt benefice in tratarea problemelor digestive.

Afinul, arbustul care nu trebuie sa iti lipseasca din gradina!

Arbustul de afin este un arbust de 1-3.5 metri, cu frunze verzi lucioase de forma ovala. Este foarte important ca arbustul de afin sa fie plantat intr-un sol cu ph foarte scazut, un sol foarte acid ( luvisol albic si podzol).

Este recomandat ca  afinul sa se planteze  in ghivece sau tuburi ingropate in pamant, deoarece aciditatea solului va scadea pe masura ce planta se va uda.

Care este timpul de cultivare a afinului?

Plantarea afinilor se recomanda a se face  primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet. Se picheteaza solul inainte de a sapa gropile si de a planta. Arbustul se planteaza la o distanta intre randuri de 2.5 m, iar intre arbusti de 1 m. Se amesteca turba cu nisip si se pune in groapa unde se va planta arbustul, groapa care trebuie sa aiba 50 cm in diametru si 30 cm in adancime.

Dupa ce s-a asezat turba, se planteaza plantele de afini si se umple la loc groapa cu pamant pentru ca planta sa ramana in pozitie verticala. Dupa ce ati plantat afinii, vor fi udati bine in fiecare zi.

NU este recomandata utilizarea de fertilizanti in primul an, deoarece radacinile afinilor nu reactioneaza bine la fertilizanti.

Arbustul de afin, pentru a ajunge la varsta la care poate produce fructe, are nevoie de aproximativ 3-4 ani. Afinul produce fructe prin polenizare incrucisata. Soiurile de afin care pot fi cultivate in gradina sunt: coville, heerma, simultan, blueray, azur, safir si augusta.

Cultura de afin este usor de crescut in propria gradina daca se respecta anumite reguli minimale si daca mai ales se urmeaza pasii de mai sus.

In 3-4 ani veti avea afinele bio, cultivate chiar de voi!

Se incarca...

S-ar putea sa-ti placa si: