6 Sfaturi utile pentru ingrijirea orhideelor

6 Sfaturi utile pentru ingrijirea orhideelor

Orhideele sunt cele mai vandute plante in ghiveci in Romania si le gasiti in magazine in diverse culori si diverse varietati, atat inalte cat si pitice.


Si pentru ca sunt niste flori exotice, pretentioase si sensibile, este bine sa tii cont de aceste cateva sfaturi si idei practice, daca vrei sa ai o orhidee care sa reziste in timp si sa infloreasca constant.

1.Ghiveciul transparent

Cu siguranta ai vazut in magazine ca toate orhideele sunt in ghivece transparente. Te intrebi de ce? Pentru ca radacinile au nevoie de lumina pentru ca planta sa se dezvolte armonios. Aceasta planta se dezvoltă deasupra solului, respectiv in scoartele copacilor. Asadar, dupa ce cumperi planta de la magazin, nu ii schimba ghiveciul! O poti lasa pana la 2 ani in acelasi ghiveci, dupa care poti s-o muti, dar tot intr-un vas transparent.


orhidee-4

2. Cum se uda orhideele

Udarea orhideelor trebuie sa se faca o data la 5-7 zile, in sezonul calduros (primavara-vara) și cam o data la 10 zile in sezonul rece (iarna). Modalitatea cea mai recomandata este prin scufundarea vasului in apa timp de 5 minute, iar apoi se lasa sa se scurga bine surplusul de apa, altfel riscam sa putrezeasca radacinile.

Sfat DIY: Orhideelor nu le place apa de la robinet, asa ca ar fi bine sa folosesti apa dedurizata.


Atentie! Nu uda niciodata in centrul plantei, pentru ca vei determina putrezirea mugurelui central. Toarna apa pe langa frunze.

orhidee-1

3. Lumina este esentiala pentru orhidee

Desi orhideea este o planta care iubeste lumina, nu o pozitiona niciodata in lumina directa a soarelui. Este bine sa o pui intr-o camera insorita, chiar la balcon, daca lumina nu va bate direct peste ea.orhidee-3


4. Fertilizarea orhideelor

Orhideea nu infloreste pe timpul iernii, este o perioada de repaus pentru ea. Daca iti doresti o orhidee care sa infloreasca tot timpul, chiar si iarna, atunci iti recomandam sa folosesti un fertilizator. Tratamentul de fertilizare se aplica in lunile septembrie si octombrie si il poti gasi in atat in florarii, cat si in magazinele de casa si gradina.

Exista fertilizant solid sub forma de bastonase sau ingrasamant lichid, ambele sunt speciale pentru orhidee.

Sfat DIY: Daca tocmai ai transplantat planta intr-un alt ghiveci, timp de o luna nu ai voie sa aplici tratamentul de fertilizare.


orhidee-5

5. Transplantarea plantei

Orhideele nu se transplanteaza niciodata cand sunt inflorite si nu este recomandat sa o faci mai des de o data la 2 ani. In noul ghiveci poti pune doar pamant special pentru orhidee, nicioadata pamant de flori universal.

Transplantarea orhideelor se face in modul urmator: pentru a desprinde radacinile de pe marginea vasului, framantati usor intre maini ghiveciul de plastic, apoi scoateti planta din vas si cu mare grija eliberati-i complet radacinile de substrat. Radacinile uscate si putrezite trebuiesc indepartate prin taiere. Noul ghiveci de plastic in care se va transplanta orhideea trebuie sa fie atat de mare incat 2 noi puieti sa aiba loc.

orhidee-2

6. Alternarea temperaturilor ajuta la inflorire

Contrastul temperaturilor nocturne si diurne face bine plantei si o ajuta la inflorire. In general, speciile de orhidee au nevoie de o temperatura intre 21 si 29 de grade Celsius in timpul zilei si 15-18 grade Celsius noaptea.

Sfat DIY: Daca locuiesti la bloc poti lasa planta in balcon toata luna octombrie. In acest fel, va avea parte de temperaturi nocturne de 13-14 grade, esentiale in procesul infloririi.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI