Satul din Apuseni care este preferat de toți românii. Locul ideal de a petrece o vacanță de neuitat

Satul din Apuseni care este pe cale să renască. Până în anii ‘30, așezarea avea peste 800 de locuitori și cuprindea mai multe cătune, cele mai populate fiind Tomnatecul de Sus și Tomnatecul de Jos. Acum, satul atrage români ca un magnet și pare că a ‘reînviat’. Care este satul din Apuseni care este preferat de toți românii? Este musai să-l vizitezi măcar o dată.


Satul din Apuseni care este preferat de toți românii

Satul Tomnatec din Hunedoara pare că revine la viață. Cele mai multe case din satul Tomnatec din Hunedoara au fost părăsite în ultimele decenii. În prezent, multe familii de tineri s-au mutat deja acolo, iar turiștii încep să-i calce din nou pragul.

Satul, care este izolat de pădurile de la limita județelor Hunedoara și Alba, rămăsese aproape pustiu. Acum, din ce în e mai mulți români rămân impresionați de frumusețea aparte a acestui loc și îl vizitează tot mai des.

„Satul Tomnatec din Hunedoara, atestat documentar la 1523, era alcătuit la început de secol XX din zece crânguri, în care trăiau aproximativ 300 de familii. În deceniul cinci mai trăiau în sat 171 de familii, iar astăzi satul este pustiu sau pe-aproape. În anul 1954, a fost împărțit din punct de vedere administrativ în Tomnatecul de Jos și Tomnatecul de Sus”, informa cercetătoarea Monica Dușan, de la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad.


Biserica din Tomnatec a fost construită în secolul al XVIII-lea

În satul din Apuseni se poate remarca o biserică ridicată în secolul al XVIII-lea. Abia în 2024, lăcașul de cult a fost pentru prima dată reparat, după decenii în șir în care a fost aproape părăsită.

„Drumul Iancului a dus din nou împreună tinerii veniți din București, Giurgiu, Timișoara și județul Arad la Biserica de lemn din Tomnatecul de Sus (Comuna Bulzeștii de Sus), unde cu ajutorul lui Dumnezeu au reușit să facă curățenie atât în interior cât și pe lângă biserică, totodată au improvizat soluții temporare pentru a opri ploaia să mai pătrundă în interiorul bisericii.

Ne dorim să salvăm și să repunem în valoare această minunată biserică și vom face toate demersurile necesare pentru a reuși, așadar invităm pe toți cei care doresc să se implice, să vină alături de noi”, a dezvăluit Daniel Stanc, inițiatorul acțiunii, conform Adevărul.


Sursa Foto: Facebook/Viorica Micu

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI