Florile de albăstrele. Ce afecțiuni pot fi tratate cu aceste plante mici

Florile de albăstrele (Centaurea cyanus) sunt apreciate pentru multiplele lor proprietăți terapeutice și cosmetice, fiind folosite de secole în medicina tradițională. Chiar și-n zilele noastre, aceste flori mici, albastre, sunt folosite de oameni. Iată câteva detalii despre proprietățile, utilizările și contraindicațiile acestora! Vă vor uimi ce pot face!


Florile de albăstrele – ce afecțiuni pot fi tratate cu aceste plante mici

Albăstrelele sunt o resursă valoroasă atât în domeniul medicinal, cât și în cel cosmetic, fiind un remediu natural eficient pentru multiple afecțiuni. Cu toate acestea, este important să fie utilizate cu atenție, mai ales în cazul persoanelor cu sensibilități sau afecțiuni cronice.

Antiinflamatoare – Flavonoidele, cum ar fi cianina și quercetina, reduc inflamațiile, fiind utile în calmarea iritațiilor pielii sau a ochilor.

Antioxidante – Albăstrelele au un conținut ridicat de antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea celulară.


Astringente – Au proprietăți astringente, ajutând la tonifierea pielii și reducerea secreției de sebum.

Antiseptice – Ajută la curățarea rănilor și prevenirea infecțiilor ușoare, fiind utilizate în preparate pentru igienă oculară.

Diuretice – În uz intern, pot stimula eliminarea toxinelor prin urină, susținând detoxifierea organismului.


Calmante – Aplicate extern, florile de albăstrele pot calma iritațiile și inflamațiile minore ale pielii sau ochilor.

Contraindicații

Persoanele alergice la plante din familia Asteraceae (cum ar fi mușețelul, gălbenelele, arnica) ar trebui să evite utilizarea florilor de albăstrele.

Nu există suficiente studii care să confirme siguranța utilizării albăstrelelor în aceste perioade, așadar se recomandă evitarea.


Dacă iei medicamente diuretice sau antiinflamatoare, consultă medicul înainte de a folosi produse pe bază de albăstrele, deoarece acestea pot amplifica efectul medicamentelor.

Cum le poți păstra

De la înflorire, în luna iunie, și până în septembrie, dacă ai acces la spații verzi unde cresc albastrele, poți culege exclusiv florile albastre, fără boboci, tulpină, frunze sau rădăcini. Le poți lăsa la uscat pe ziare sau coli de hârtie, apoi le păstrezi în pungi de hârtie sau în saci de pânză. Sau le poți cumpăra gata ambalate din magazine naturiste sau din anumite farmacii.

Sursa foto: doxologia.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI