Metoda din Africa prin care păstrezi roșiile proaspete iarna

Metoda din Africa prin care păstrezi roșiile proaspete iarna. Soluția a fost descoperită și testată de un fermier din Burundi care spune că, astfel, reușește să își valorifice recolta chiar și în extra-sezon. Iată cum se procedează! 


Metoda din Africa prin care păstrezi roșiile proaspete iarna

În unele regiuni din Africa, o metodă ingenioasă și simplă este folosită pentru a păstra roșiile proaspete timp de până la 6 luni. Vital Nduwimana era nemulțumit de pierderile pe care le înregistra la producția sa de roșii. Dacă nu reușea să vândă rapid toată recolta, după doar trei-patru zile de la cules, tomatele se stricau și le arunca la gunoi.

”Nu reușeam niciodată să vând tot ce produceam și pierdeam mare parte din recoltă. Mai rău, ce reușeam totuși să valorific era la un preț foarte mic. Așa că în 2015 am început serios să caut metode pentru conservarea roșiilor proaspete, o soluție care să le păstreze nu doar gustul, ci și aspectul comercial”, spune fermierul african.

Zona respectivă este renumită pentru producția de roșii, tomatele fiind abundente în piețe în sezonul de cules, din august până în octombrie. Pentru a nu mai avea pierderi, Vital Nduwimana a găsit o metodă ideală de a păstra roșiile proaspete chiar și șase luni.


Tomate puse în cenușă

Într-o zi, el a văzut că roșiile lăsate sub bananierul din curtea casei nu s-au stricat, pentru că erau puse în cenușă. Așa că a decis să testeze dacă aceasta ar fi o variantă pentru păstrarea lor îndelungată, iar rezultatele obținute l-au lăsat mască.

Vital Nduwimana a mărturisit că acum își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi așază cenușa în cutii de carton unde pune tomatele. În acest fel, sunt bune de consumat chiar și 6 luni.

”Păstrez roșiile în cenușă timp de cinci sau șase luni și le pot vinde în decembrie, ianuarie sau februarie când prețurile sunt mai mari – deoarece tomatele sunt atunci rare și devin mai scumpe. Mai mult, nu există nici un risc de toxicitate în cazul roșiilor păstrate în cenușă”, a dat asigurări fermierul care este agronom de profesie.


Sursa foto: Jean de Dieu Ininahazwe/ freepik

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI