Activitatile lunii septembrie – Cum pregatim gradina pentru toamna

0
1509
toamna in gradina

Activitatile lunii septembrie – Cum pregatim gradina pentru toamna

Toamna este anotimpul culesului si al culorilor frumoase, dar si anotimpul in care se demareaza lucrari in gradina noastra.


Curatarea gradinii

Chiar daca acest sfat suna ca un sfat obisnuit, ceea ce vreau sa va reamintesc este faptul ca specialistii recomanda ca, dupa ce ai curata gradina, sa pastrezi resturile.

Curata gradina de flori cazute, frunze, petale si pastreaza materia pentru a o pune la fermentat. Apoi, aceasta se va transforma in ingrasamant natural, ce va hrani pamantul.

Atentie! Pastreaza doar frunzele si florile sanatoase, deoarece multe pot fi purtatoare de boli si vor afecta solul. Alege-le cu atentie!


Dupa ce ai facut curatenie in gradina, foloseste un astfel de tocator de crengi pentru resturile vegetale, apoi sapa aproximativ 20 de cm in pamant, apoi il poti afana si fertiliza cu ingrasaminte bogate in potasiu si fosfor. Acest lucru va ajuta la intarirea radacinilor.

Planteaza flori!

Pentru a te bucura primavara urmatoare de flori frumoase, acum este timpul sa plantezi: zambile, lalele sau narcise pentru o primavara cu o gradina colorata.

Acum mai poti semana: usturoi, ceapa, salata pentru ca la primavara sa te bucuri de ele.


Acopera pomii decorativi!

Daca ai gradina ta pomi decorativi sensibili, nu uita sa ii acoperi pana la mijlocul lunii octombrie cu folie protectoare pentru a ii proteja de inghet. Foloseste aproximativ doua straturi de folie si ai grija sa acoperi si tulpina.

Ai grija de trandafiri!

Trandafirii se musuroiesc si se tund toamna. Tot ce trebuie sa faci este sa aduni pamant la baza trandafirilor, sub forma de musuroi. Batatoreste usor pamantul pe langa tulpina pentru a nu permite aerului rece sa intre.

Culege strugurii!

Acum este timpul sa culegi via. Apoi, foloseste un astfel de zdrobitor de struguri pentru a face un vin fantastic sau un must delicios. Tot acum este timpul sa musuroiesti si via, mai ales daca aceasta este tanara.


Daca vrei sa plantezi butuci noi, acum este perioada adecvata.

Intretinerea gazonului

Intretinerea gazonului este foarta importanta toamna. Indeparteaza frunzele uscate si ai grija sa nu lasi iarba sa creasca foarte mult si apoi sa se formeze acolo un mediu umed pentru ca acela este un loc ideal pentru dezvoltarea ciupercilor nedorite.

Dupa ce ai curatat gazonul, imprastie prin iarba un ingrasamant de toamna si un pesticit pentru a te asigura ca in primavara urmatoare te vei bucura de o curte frumoasa cu un gazon bogat, puternic si sanatos.

 

sursa foto: Pixabay