Afla cum poti intretine si repara orice tip de pardoseala

0
541
orice tip de pardoseala

Afla cum poti intretine si repara orice tip de pardoseala

In incaperile cu caracter rustic, in bai si bucatarii, camari, garaje, subsoluri sau magazii, pardoselile pot fi executate din piatra artificiala sau beton, rezistente la uzura si umiditate.


Din categoria pardoselilor din piatra artificiala arsa fac parte cele executate din:

  • caramida;
  • placi ceramice;
  • argila arsa;
  • gresie ceramica.

Acestea se intretin cu multa usurinta. Cum? Haideti sa vedem, in articolul de mai jos!

Pardoselile din caramida

Pardoselile din caramida se curata de praf cu matura sau cu o perie moale si se sterg cu o carpa uda.


Pardoselile din mozaic si cele din gresie

Cele din mozaic in placi sau turnate in camp continuu si cele din gresie se curata prin spalare cu apa si sapun sau apa cu detergent. Oricat de banal ar suna, aceste metode sunt si cele mai eficiente. Daca aveti pete de grasime incapatanate, care pur si simplu nu vor sa iasa, le puteti curata cu o carpa inmuiata in benzina. Acest truct este foarte eficient!

De asemenea, se poate folosi o solutie calda de soda (10g de soda dizolvata in 400ml apa), se clateste apoi cu apa si se sterge cu o carpa uscata.

Cum curatam petele de var?

Petele de var se scot cu otet, care se lasa putin sa actioneze, apoi se spala suprafata cu apa si se sterge. Simplu, nu?


Cum scoatem petele de ceai?

Petele de ceai incapatanate se curata cu o carpa inmuiata in otet, peste care se presara putina sare fina.

Petele de vopsea

Petele de vopsea se scot cu dizolvanti speciali: terebentina, neofalina. Daca vopseaua s-a uscat si s-a intarit, se inmoaie pata cu soda caustica sau cu soda de rufe, concentrata, calda. ATENTIE! Soda caustica este toxica!

orice tip de pardoseala

Petele de rugina

Petele de rugina se pot indeparta cu solutii cu clor, dar si cu detergenti puternici pentru baie.


Cum reparam pardoselile?

Daca pardoselile din piatra au portiuni deteriorate, repararea consta in inlocuirea caramizilor sau placilor respective sau a intregii pardoseli. Este necesara mai intai scoaterea celor deteriorate cu ajutorul unei dalti, prin lovituri aplicate cu ciocanul. Apoi se inlatura sparturile si se curata locul. Inainte de fixarea noilor caramizi sau placi, se reface suportul si patul pe care sunt asezate.

Trebuie tinut seama ca pardoselile de piatra artificiala arsa se monteaza de obicei intr-una din variantele urmatoare:

  • pe un pat de nisip asezat pe un suport de argila;
  • pe un strat de beton simplu sau pe un planseu de beton armat, peste care se aplica un pat de mortar de ciment, de mastic bituminos sau de nisip;
  • pe un pat de nisip asezat peste un suport din nisip, pietris si zgura;

Daca suportul din argila ori din nisip, pietris, zgura trebuie refacut, se completeaza cu pietris, moloz, piatra sparta si se compacteaza prin batere cu un mai improvizat.

Deasupra, se aseaza un strat de nisip de circa 3mm grosime, stropit cu apa si compactat cu maiul, apoi al doilea strat de nisip de circa 3mm grosime care se lasa afanat. Caramizile sau placile se asaza una cate una in nisipul afanat si, cu lovituri de ciocan aplicate usor prin intermediul unei scandurele, se da caramizilor pozitia definitiva raportata la nivelul celorlalte caramizi.

Va dorim spor la treaba!