Busuiocul, o planta aromatica cu adevarat deosebita – Cum il conservam

Busuiocul, o planta aromatica cu adevarat deosebita – Cum il conservam

Busuiocul este o planta aromatica placuta, iar noi ti-am pregatit astazi o reteta de conservare a busuiocului dupa metoda italiana.


Desi busuiocul dulce, cu aroma sa placuta de cuisoare, este esenta bucatariei italiene, planta provine din Asia tropical. Speciile acopera o uluitoare gama de forme, dar mai ales de arome de la cea de lamaie, limeta, anason, scortisoara si cimbru pana la cea tamaioasa si dulce de camfor.

Partile folosite din aceasta planta: frunzele, inflorescentele.

Cultivare

Exista 64 de specii de busuioc, ce provin din zone subtropicale si tropicale, mai ales din Asia si Africa. Ele pot fi plante anuale perene, mereu verzi, sau arbusti, cu frunze simple, aromatice, si inflorescente mici, albe sau roz, ca acelea de cimbru. Toate incrucisarile directe si majoritatea varietatilor sunt hibrizi complecsi. Busuiocul cu aroma de tarhon este preferat in bucataria mediteraneeana, in timp ce asiaticii apreciaza aromele picante, similare celor ale scortisoarei si anasonului.


Prima varietate cu aroma de citrice a fost adusa in SUA din Thailanda, pe la 1940.
Unele tipuri de busuioc au iz de camfor, nefind potrivite pentru uz culinar.
Varietati Principalul soi de busuioc folosit in mancaruri este cel dulce (O. basilicum). El are mai multe varietati, incadrate in cateva categorii.

Busuiocul dulce cu frunze compacte si mici, cunoscut si ca busuioc pitic sau O. minimum, popular in Grecia, este crescut in ghivece. in aceasta categorie se inscrie „Globul verde”, care formeaza o tufa sferica, scunda.

Busuiocul dulce cu frunze mari include varietatea „Napolitano”, cunoscuta si ca „frunza de laptuca” sau „busuioc italian”. Are frunze mai mari, ondulate, verde-deschis, find excelent pentru sosul pesto.


Ingrijirea busuiocului

Asezarea busuiocului

Busuiocului ii trebuie un loc adapostit, calduros si insorit, cu sol bine drenat. Plantele crescute in interior au nevoie de o buna aerisire. Nu scoateti busuiocul in gradina inainte ca temperatura sa fie, noaptea, de peste 10°C.

Inmultire

Cu exceptia varietatilor perene, busuiocul e o planta anuala si se inmulteste prin seminte. Puneti semintele in ghivece si tineti-le intr-un loc calduros. Repicati rasadurile cand sunt suficient de mari ca sa le manipulati, lasand cam 30 cm distante intre ele, pentru speciile scunde. Pentru speciile inalte trebuie lasata distanta de 45 de cm.

De ce sa alegi cresterea plantelor aromatice, florilor, fructelor sau legumelor

Intretinere

Udati regulat, dar cu grija, caci busuiocul e sensibil la apa in exces.
Find o planta tropicala, creste rapid la peste 16°C, dar este sensibil la umezeala din aer, la frig sau la vreme innorata.
Rariti inflorescentele, pentru a incuraja planta sa se ramifice si sa ii prelungiti perioada productiva.


Ulei aromat cu busuioc

Conservati busuiocul dupa metoda italiana, punand frunzele intr-un borcan si presarand pe fiecare putina sare. Apoi umpleti borcanul, turnand ulei de masline de buna calitate.
Inchideti ermetic si depozitati borcanul in frigider, lasandu-l cateva zile, ca uleiul sa absoarba aroma plantei. Folositi frunzele si uleiul impreuna cu seminte de pin, pentru a va face sos pesto. Mai puteti adauga uleiul la pizza, la salate sau la marinate.

Cum poti cultiva menta la tine acasa, dar si beneficiile ceaiului de menta

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI