Plantarea cartofilor toamna este o practică mai puțin obișnuită în comparație cu plantarea lor primăvara, dar poate fi realizată în anumite condiții pentru a obține o recoltă timpurie în primăvara următoare.
În general, cartofii se plantează toamna în regiunile cu temperaturi blânde, unde solul nu îngheață adânc și unde există un climat care permite plantelor să reziste peste iarnă. Când se plantează, de fapt, cartofii toamna!
Când se plantează, de fapt, cartofii toamna
Cartofii preferă vremea rece și, prin urmare, va trebui să plantați vara pentru a fi recoltați la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii. Cartofii de toamnă au cerințe diferite de îngrijire și întreținere față de cei cultivați primăvara. Deoarece sunt de obicei plantați la începutul sau mijlocul lunii august, când temperaturile sunt ridicate, au nevoie de udare regulată.
Plantarea cartofilor toamna ar trebui să se facă cu aproximativ 2-3 săptămâni înainte de primul îngheț serios al solului. În România, acest lucru ar putea însemna sfârșitul lunii septembrie până la începutul lunii noiembrie, în funcție de regiune.
Când frunzele plantelor de cartofi încep să se îngălbenească și să moară, este timpul să vă recoltați cartofii. Începeți prin a tăia frunzișul rămas și apoi slăbiți pământul din jurul fiecărei plante cu o furculiță de grădină. Puteți apoi săpa cartofii cu mâna sau cu o lopată.
Solul ar trebui să aibă o temperatură de cel puțin 10-12°C pentru a permite cartofilor să prindă rădăcini și să înceapă să se dezvolte ușor înainte de a intra în starea latentă pe timp de iarnă.
Reguli esențiale la plantare
După ce zona de grădină este pregătită, este timpul să plantați cartofii de toamnă. Începeți prin a vă tăia cartofii de sămânță în bucăți, fiecare bucată conținând cel puțin unul sau doi “ochi”.
Apoi, plantați bucățile în șanțuri puțin adânci, la o distanță de aproximativ 1 până la 2 picioare între ele. Șanțurile trebuie să aibă o adâncime de aproximativ 5 cm, iar bucățile trebuie îngropate astfel încât să fie la aproximativ 5 cm sub suprafața solului.
Mulcirea solului cu paie sau frunze poate ajuta la protejarea cartofilor de îngheț. Alegerea unor soiuri de cartofi care sunt mai rezistente la frig poate fi, de asemenea, o măsură de succes.
Sursa foto: freepik