Ce blat de bucatarie sa alegi – Sfaturi utile pentru a alege materialul potrivit

0
1276
blat de bucatarie

Ce blat de bucatarie sa alegi – Sfaturi utile pentru a alege materialul potrivit

Blatul de bucatarie trebuie ales cu grija deoarece materialul acestuia ii va determina durata de viata si calitatea.


In ceea ce priveste alegerea unui tip de material pentru blatul de bucatarie, ne confruntam cu o serie de materiale folosite in structura unui blat de lucru.

1. Granitul

Piatra naturala este si a fost mereu folosita pentru a decora bucatariile romanilor. Granitul are proprietati deosebite, este estetic si transforma bucataria intr-un spatiu elegant.

Granitul are o durata de viata medie spre mare, in functie de cum este intretinut, dar este si termorezistent.


Acest material poate fi gasit in mai multe culori, varietatea de modele este si ea mare, insa adevaratul avantaj al granitului este rezistenta crescuta.

Dezavantajul granitului este ca se poate sparge la impactul cu un obiect greu si ca acesta trebuie slefuit o data pe an deoarece isi poate pierde luciul.

2. Lemnul

Multe persoane opteaza pentru un blat de bucatarie din lemn. Acest material folosit foarte des, clasic si elegant, lemnul face ca bucataria sa arate intr-un stil clasic sau rustic, in functie de cum alegi sa amenajezi si restul bucatariei.


Lemnul poate fi slefuit daca este lovit, poate fi protejat cu un strat de lac protector si arata foarte bine.

Partea mai putin placuta este ca lemnul nu este prietenos cu apa. De aceea, lemnul poate sa putrezeasca, sa prinda mucegai si va trebui inlocuit.

3. Cuart

Cuartul este un material rezistent, cristalele de cuart ofera un aspect deosebit si este foarte rezistent.


Tocmai pentru ca are multe calitati, cuartul este scump, greu si nu poate fi instalat decat de mesterii cu experienta.

4. Sticla

Sticla este un material ecologic destul de scump si este prezent in bucatariile de lux. Sticla are un impact vizual puternic, arata foarte bine, poate fi vopsita in orice culoare, este usor de curatat si nu se pateaza.

De asemenea, blatul din sticla este foarte rezistent la socurile mecanice.

5. Inox

Inoxul este usor de intretinut, usor de curatat si partea buna este ca nu isi schimba aspectul in timp. Inoxul are o durata mare de viata, insa nu este atat de estetic atunci cand este ales pe post de material pentru blatul din bucataria noastra.

Un alt avantaj pe care il are blatul de inox este ca acesta este antiseptic, astfel asigurand o suprafata sanatoasa pentru a prepara mancarea.

Alege materialul potrivit pentru tine si bucataria ta, in functie de preferintele, dar si de bugetul pe care il ai.

Ai grija ca blatul de bucatarie sa se potriveasca cu design-ul din incapere. Daca alegi un blat din lemn, de exemplu, poti opta cu usurinta pentru o podea din lemn, rustica. Aceasta va da un aspect rustic bucatariei tale si este perfecta pentru casutele construite la munte.

sursa foto: Pinterest