Ce daunator benefic avem in gradinile noastre

0
1241
cartita in gradina

Ce daunator benefic avem in gradinile noastre

Fiecare gradina are parte atat de insecte daunatoare, cat si de alte vietati benefice. Astazi o sa vorbim despre un daunator benefic care se numara printre cele mai misterioase vietati din gradina noastra.


Traiesc in tunelurile intunecate de sub pamant si nu se arata niciodata. Cu toate acestea, le observam prezenta datorita pamantului impins cu ajutorul carora formeaza musuroaie.

Oamenii acuza cartitele de distrugerea culturilor agricole, dar si a pajistilor ce au fost frumos amenajate. Cartitele uneori distrug si radacinile pomilor si legumelor, rozandu-le.

Despre Cartita

Cartita (Talpa europaea) are o dimensiune mai mare decat un soarece si mai mica decat un sobolan. Sunt animale ce au ochi ascunsi sub blana, insa nu sunt oarbe.


Cartitele nu au urechi externe, dar ele detecteaza sunete de frecventa foarte joasa. Se reproduc o data pe an, sunt animale antisociale, dar si teritoriale.

Masculul si femela traiesc in tuneluri separate si nu se intalnesc decat in perioada imperecherii.

cartita

De ce sunt unii daunatori benefici in gradina noastra?

Cum poate fi o cartita benefica? Majoritatea oamenilor se plang de faptul ca acestea distrug radacinile, pot distruge chiar si echipamentele cu care lucram, dar si gazonul frumos amenajat.


Cu toate acestea, cartitele contribuie la cresterea de cantitati benefice in straturile superioare ale solului. Datorita faptului ca ele fac musuroaie, in jurul musuroaielor plantele cresc mai bine si mai sanatos.

De asemenea, cartita se hraneste cu diferite nevertebrate din sol, larve si fluturi care rod radacinile copacilor. De aceea, cartita ne ajuta sa scapam de alti daunatori din gradina.

 

Daca le combateti sau nu, aceasta este decizia fiecaruia. In functie de cat de mult dauneaza cartitele in gradina voastra, puteti lua decizia daca apelati la substante sau la capcane pentru a scapa de acesti mici misteriosi ce isi fac veacul pe sub pamant.