Ce flori se planteaza toamna

0
8258

Ce flori se planteaza toamna

Daca iti doresti o gradina cu flori frumoase la primavara, acum este momentul sa te gandesti ce flori si arbusti ornamentali iti doresti. Toamna, spun specialistii, este cea mai buna perioada a anului pentru a planta lalele, narcise si zambile, lacramioare sau diverse tipuri de flori bienale. Odata plantati, bulbii vor intra in repaus vegetativ in timpul iernii, iar in primele zile calduroase ale primaverii vor creste armonios si iti vor oferi inflorescente splendide.


In alegerea bulbilor de toamna, este necesar sa tii cont de o serie de aspecte, daca vrei sa ai flori cat mai mari si frumoase in primavara:

1. Verifica initial tesutul bulbilor. Acesta trebuie sa fie ferm, tare, fara parti moi sau mucegaite. De asemenea, suprafata bulbilor trebuie sa fie cat mai neteda.
2. Nu cumpara bulbi incoltiti
3. Marimea bulbului conteaza, asadar alege bulbi cat mai mari, pentru o inflorire abundenta si o dimensiune mare a florilor. Bulbii mici vor avea un procent scazut de inflorire, cu flori mici.

Iata ce bulbi poti planta in aceasta toamna:


Lalelele

Lalelele sunt unele dintre cele mai frumoase si mai asteptate flori ale primaverii. Bulbii de lalele se planteaza in sol toamna, preferabil la finalul lunii septembrie pana in luna noiembrie sau chiar decembrie, atata timp cat pamantul nu este inghetat. Este o planta care, in conditii de viata nefavorabile, supravietuieste in pamant prin organele subterane, fiind practic o planta perena.

Bulbii de lalea se planteaza in gropi adanci de 10-12 cm, unde bulbul se aseaza cu discul in jos. Se recomanda ca fixarea bulbului sa se realizeze intr-un strat de 2-3 cm de pamant maruntit la baza gropii, la distanta de 10-12 cm. Lalelele cresc foarte bine la umbra, insa le face bine si soarele, astfel ca poti planta bulbii aproape oriunde in gradina.

Ingrijirea lalelelor este relativ simpla, florile raman pe toata durata lor de viata pe planta. Se recomanda taierea acestora cand incep sa se decoloreze, pentru a evita ca planta sa formeze fruct, ducand astfel energia doar in bulb.


Cand frunzele lalelei sunt uscate este momentul scoaterii bulbului din sol. Acesta se va curata de pamant si se va depozita in spatii aerisite, racoroase, pana in toamna, cand se va replanta in alt loc decat cel initial.

ce flori se planteaza toamna-lalele

Narcisele

Narcisa este o floare cu aspect delicat, miros proaspat, cu bulbi pereni, tunicate si rezistente la ger. Narcisele infloresc primavara in martie-aprilie, dar sunt si varietati ce isi pot prelungi inflorirea pana in luna mai.

Narcisele prefera zonele insorite sau partial umbrite si nu suporta solurile grele, cu multa umezeala, unde bulbii pot putrezi.


Bulbii de narcisa se recomanda a se planta mai devreme decat bulbii de lalele, pentru ca pot forma usor radacini la depozitare. Se vor planta la o adancime de 12-15 cm, la o distanta de 5-10 cm.

ce flori se planteaza toamna-narcise

Zambilele

Zambilele sunt flori ce infloresc primavara devreme, iar denumirea lor vine din grecescul Hyakinthos, insemnand piatra pretioasa, giuvaer.

Bulbii de zambila se planteaza la fel ca si bulbii de lalele, la adancimi de 12-15 cm, distanta dintre plante fiind de minim 10 cm. Bulbii se vor aseza in groapa de plantare cu discul in jos. Adancimea de plantare este influentata mult si de marimea bulbilor.
La fel ca si in cazul bulbilor de lalele, zambilele se vor scoate atunci cand frunzele s-au uscat, se vor curata bulbii si vor fi depozitati in locuri racoroase si aerisite.

ce flori se planteaza toamna-zambile

Irisii

Stanjeneii sau irisii se indesesc de la an la an si plantele imbatranesc. Pentru plantarea de toamna, alege doar bulbii sanatosi si nu foarte invechiti. Trateaza-i cu un fungicid, pentru a te asigura ca nu se vor imbolnavi, apoi planteaza-i in sol la o adancime de 15 centimetri, intr-un amestec de pamant, turba si nisip. Intre bulbi, lasa o distanta de 25-30 de cm.

ce flori se planteaza toamna-irisi1

Freziile

Freziile sunt flori cu un miros puternic, usor de recunoscut. Pentru ca aceste flori sa infloreasca abundent primavara, iti recomandam sa plantezi bulbii toamna, intr-o zona luminoasa. Ai nevoie de un sol bine drenat, usor, eventual cu un adaos de nisip si ingrasamant de grajd.

ce flori se planteaza toamna-frezii

Pentru ca operatiunea de plantare sa aiba succes, specialistii recomanda ca pamantul sa fie udat cu o zi sau doua inainte si bine maruntit. Pamintul se uda din nou dupa ce floarea a fost sadita. Se recomanda ca plantarea bulbilor sa se faca intr-o zi noroasa.