Ce intrebari sa iti pui, inainte sa pornesti o afacere

Ce intrebari sa iti pui, inainte sa pornesti o afacere

De la o idee de business si pana la dezvoltarea unei afaceri de succes este cale lunga. De aceea, daca te vezi antreprenor, este important sa-ti pui cateva intrebari inainte de a porni pe acest drum. Indiferent de motivatia din spatele deciziei tale, de a avea propria companie, trebuie sa stii ca raspunsurile pe care le identifici joaca un rol major pentru punerea in practica a proiectului tau. Iata la ce ar trebui sa te gandesti, inainte de a demara un nou business:


Esti gata sa-ti asumi intreaga responsabilitate pentru companie?

Orice afacere trebuie tratata cu seriozitate, daca iti doresti ca ea sa fie profitabila. Insa, odata cu crearea propriei companii, responsabilitatea ta va creste, iar fiecare problema va apasa pe umerii tai. Intreaba-te daca esti pregatit sa-ti asumi responsabilitatea pentru orice lucru, chiar si pentru greselile altor persoane. De asemenea, trebuie sa afli despre tine daca poti da dovada de tarie de caracter, indiferent de obstacolele pe care le vei intampina.

Care este ideea afacerii tale?

Atunci cand te gandesti sa incepi un nou business, este absolut necesar sa pornesti de la identificarea unei oportunitati, a unei nevoi sau probleme existente si pentru care poti prezenta o solutie eficienta. Majoritatea antreprenorilor debutanti considera ca este foarte important capitalul si pierd timp pretios ca sa caute sponsori sau alt tip de finantare. Ei nu inteleg sau trec peste faptul ca o idee extraordinara reprezinta primul ingredient al unui business sanatos.

Cat de aglomerata este piata tinta?

Sau, altfel spus, care sunt principalii tai competitori? Daca stii cateva lucruri despre BizZilla atunci ai aflat si ca, inainte de initierea in lumea antreprenoriatului, ai nevoie de analize si studii de piata. In acest fel, vei afla care sunt competitorii tai directi, cate zeci sau sute de firme sunt deja pe piata, oferind aceleasi produse si servicii, si cum poti sa faci lucrurile mai bine, mai convenabil si mai atragator decat toti ceilalti.


Ai calaboratorii potriviti?

Cele mai importante resurse ale unei intreprinderi sunt resursele umane. Nu vei putea face totul singur, ci vei avea nevoie de oameni carora sa le ceri sfaturi, care sa te ajute la rezolvarea problemelor birocratice ori colaboratori pentru afacerea ta. In anumite cazuri, poate fi util un partener de business alaturi de care sa dezvolti compania. O echipa minima functioneaza ca resursa fizica, intelectuala, dar si ca garant al calitatii si succesului estimat al viitoarei afaceri.

Ai o viziune realista asupra costurilor?

Atunci cand vrei sa incepi o afacere noua, ai nevoie de bani pentru capitalul necesar si pentru investitii. In situatia in care esti un om de afaceri novice, trebuie sa stii ca nu vei incasa prea curand dividende, ceea ce inseamna ca iti trebuie sprijin financiar. Chiar daca, la inceput, sunt suficiente economiile tale si banii imprumutati de la cei apropiati, in functie de tipul afacerii tale s-ar putea sa iti fie de folos si un credit de la banca, fondurile obtinute de la alti investitori, platile pe termen lung la furnizori sau chiar un partener de afaceri

Esti pregatit pentru esecuri?

In calitate de antreprenor, s-ar putea sa te gandesti rapid la cum iti vei masura succesul, fara sa tii cont ca vei avea de-a face cu numeroase riscuri. Ei bine, inainte de orice, stabileste care este toleranta ta la risc. Multi tineri intreprinzatori esueaza pentru ca inregistreaza anumite pierderi, raman fara cei mai buni oameni in echipa sau nu sunt receptivi la criticism. Pana la urma, succesul afacerii se bazeaza pe cat de bine poti face fata infrangerilor. Nu totul se intampla asa cum ai planificat. De aceea, fii pregatit pentru esecuri, invata din greselile tale si asuma-ti riscul de a incerca din nou.


Care sunt calitatile si defectele tale?

Cu alte cuvinte, care sunt punctele tale slabe si punctele forte? De ce este important sa ai un raspuns pentru aceasta intrebare? Pentru ca este obligatoriu sa stii ce abilitati detii si cum te pot ajuta sa atingi performanta sau, dimpotriva, sa afli ce lucruri te pot impiedica sa-ti cladesti un business puternic. In orice afacere este deosebit de util sa fii constient de calitatile si slabiciunile tale, sa intelegi cum te percep cei din jur si sa fii rational, ca sa poti colabora, fara impedimente, cu oricine.

Idea pornirii unei noi afaceri ne surade multora dintre noi, insa, inainte de o calatorie in lumea antreprenoriatului trebuie sa gasim cateva repere care ne-ar putea asigura reusita. Daca si tu esti tentat sa devii antreprenor, incearca sa raspunzi obiectiv la intrebarile de mai sus si profita de faptul ca ai la dispozitie mai multe instrumente de analiza care te pot ajuta sa-ti construiesti o afacere profitabila.

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI