Ce mijloace folosim in procesul de compostare a deseurilor din gospodarie

Ce mijloace folosim in procesul de compostare a deseurilor din gospodarie

In dotarea oricarei gospodarii trebuie sa existe o furca solida cu patru colti, cu care sa se poata manipula orice material pentru compost, fie ca este vorba de deseuri menajere sau resturi vegetale, dar si gunoiul de grajd. In dotare trebuie sa intre si lopata, asemanatoare celei folosite in constructii.


Pentru dislocarea, aranjarea si amestecarea materialelor, lopetile plate si ascutite sunt cele mai potrivite. In gradinile mai mari este indispensabila roaba cu cuva ambutisata.

Ce facem atunci cand avem o gradina mica? Putem inlocui roaba cu cosuri sau galeti. Pentru acoperire, pe platforma de compost se poate folosi un material usor de manevrat. Gradinarii foloseasu in acest scop, pana nu demult, rogojini din paie impletite manual. Paiele disponibile in prezent sunt, din pacate, prea scurte si fragile si nu mai pot fi folosite.

Tocator de gradina pentru resturi vegetale

Utilizarea acestui utilaj se recomanda in special in cazul fermelor mari, deoarece in gospodariile mici nu este rentabil. Nu se recomanda maruntirea cu tocatorul de gradina a salatelor, a frunzelor de varza sau a altor deseuri menajere cu un continut ridicat de proteine si apa, pentru a evita obtinerea unei mase nedorite, predispuse la putrezire. In schimb, se poate folosi pentru maruntirea ramurilor, cocenilor si a altor resturi vegetale lemnoase, la dimensiuni de 3-5 cm. Astfel maruntit, materialul devine mai accesibil pentru bacterii, ciuperci, rame si gandaci.


Avantajul consta in faptul ca descompunerea are loc intr-un spatiu mai mic si intr-un timp mai scurt, beneficiind astfel de o platforma mai mica de compostare.

procesul de compostare (1)

procesul de compostare (2)

procesul de compostare (3)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI