Luna octombrie este o perioadă critică pentru toți grădinarii. În această perioadă se pot cultiva anumite legume în grădină. Ele vor răsări la început de primăvară și așa vei avea o o recoltă timpurie și bogată. Ce poți planta în grădină până la finalul lunii octombrie?
Ce poți planta în grădină până la finalul lunii octombrie
În această perioadă, gospodarii pregătesc grădina se pregătește pentru sezonul de iarnă, dar este și momentul ideal pentru a planta anumite specii de legume și plante care prosperă în lunile reci.
Iată câteva dintre cele mai importante legume pe care le poți să le cultivi până la finalul lunii octombrie. Așa vei avea o recoltă bogată în sezonul următor!
Ceapa și usturoiul
Usturoiul este o plantă foarte populară pentru plantarea de toamnă, fiind preferat de mulți grădinari datorită beneficiilor sale culinare și medicinale. Îl puteți planta în grădină sau într-o seră închisă.
Usturoiul plantat toamna are timp să dezvolte rădăcini puternice înainte de sosirea iernii, ceea ce îi oferă un start bun primăvara.
În general, usturoiul plantat în toamnă produce bulbi mai mari și mai sănătoși decât cel plantat primăvara, deoarece beneficiază de o perioadă mai lungă de dezvoltare.
Plantează cățeii de usturoi la o adâncime de aproximativ 5-8 cm, cu partea ascuțită în sus.
Lasă un spațiu de 10-15 cm între plante și aproximativ 20-30 cm între rânduri pentru a le oferi suficient spațiu de creștere. Acoperă solul cu mulci (paie sau frunze uscate) pentru a proteja usturoiul în timpul iernii.
Și ceapa se poate planta spre finalul lunii octombrie. Dacă ai în plan să cultivi această legumă, asigură-te că soiul de ceapă de care vei face rost va fi unul rezistent la frig. Doar acesta se poate dezvolta treptat până la primăvară.
Salata verde și spanacul
Atât salata verde, cât și spanacul sunt culturi excelente pentru toamnă, iar plantarea lor în octombrie aduce multe avantaje pentru grădinari.
Salata verde este una dintre cele mai rezistente plante la temperaturi scăzute și se dezvoltă bine chiar și la temperaturi mai mici, în jur de 0°C.
Datorită rezistenței sale, poți obține frunze timpurii la începutul primăverii, dacă folosești metode de protecție adecvate, cum ar fi un tunel de folie sau un strat de mulci.
Dacă alegi să plantezi răsaduri, distanța optimă între ele este de 20-30 cm, astfel încât plantele să aibă suficient spațiu pentru a se dezvolta.
Este important ca solul să fie bine drenat și bogat în materie organică. Salata verde are nevoie de un sol umed, dar nu în exces, pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.
Spanacul este recunoscut pentru rezistența sa la frig extrem, uneori putând supraviețui chiar și sub zăpadă. Aceasta face din spanac o cultură ideală pentru grădinarii care doresc o recoltă timpurie.
Ridichi și fasolea verde
Ridichile de iarnă și fasolea verde sunt opțiuni interesante pentru o grădină de toamnă care vizează o recoltă timpurie în primăvară.
Ridichile de iarnă se dezvoltă mai lent decât cele de primăvară, dar sunt extrem de rezistente la frig. Ele pot fi recoltate în martie-aprilie și au o aromă mai intensă.
Semințele de ridichi de iarnă ar trebui plantate la o distanță de 5 cm între ele și rândurile ar trebui să fie distanțate la 10-15 cm. Asigură-te că solul este bine afânat și bogat în materii organice, astfel încât rădăcinile să poată crește corect până la primăvară.
Deși fasolea verde este de obicei considerată o cultură de primăvară-vară, unele soiuri timpurii pot fi plantate toamna pentru o recoltă timpurie de boboci în primăvară. Fasolea are nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta, iar plantarea de toamnă îi oferă un avantaj.
Sursa foto: freepik