Cozonacul se numără printre acele preparate care nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. Toate gospodinele care fac cozonaci au propriile secrete și trucuri pentru ca acesta să iasă cât mai pufos și delicios! Dacă vrei să îți surprinzi apropiații și rudele cu un desert gustos atunci trebuie să încerci neapărat această rețetă de cozonac cu cremă de cacao!
Cel mai bun cozonac cu cremă de cacao
Crăciunul e tot mai aproape, iar multe gospodine se gândesc deja ce vor bune pe masă în ziua de 25 decembrie. Cozonacul nu lipsește de la nicio masă și este savurat cu repeziciune.
Rețeta de cozonac este una destul de simplă și dacă o respecți, vei avea un rezultat de-a dreptul spectaculos. Indiferent dacă îți place cu rahat sau doar cu nucă ori cu ciocolată sau mac, secretul pentru o umplutură delicioasă este unul la îndemâna tuturor.
Află din rândurile de mai jos cum să pregătești un cozonac delicios cu cremă de cacao, cu care îi vei cuceri pe cei dragi. De ce ingrediente aveți nevoie și cum se prepară, aflați mai jos!
Ingrediente pentru aluat
- 1 kg făină
- 300 ml lapte călduț
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g unt topit
- 50 ml ulei
- 1 cub drojdie proaspătă (25 g) sau 10 g drojdie uscată
- 1 linguriță esență de vanilie
- un praf de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie.
Pentru crema de cacao:
- 150 g cacao
- 200 g zahăr
- 150 g lapte
- 100 g unt
- 1 linguriță esență de rom (opțional).
Pașii simpli de urmat:
Într-un bol mare, dizolvă drojdia în laptele călduț cu 1-2 linguri de zahăr și las-o să se activeze timp de 10-15 minute. Adăugă restul de zahăr, ouăle, untul topit, uleiul, esența de vanilie și coaja de lămâie. Adaugă apoi treptat făina, amestecând continuu până când vei obține un aluat elastic și nelipicios.
Frământă aluatul timp de 10-15 minute, apoi acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald pentru aproximativ 1 oră, sau până când își dublează volumul.
Prepararea cremei de cacao: Într-o cratiță, pune laptele, zahărul și untul și pune-le pe foc mic până când zahărul și untul se dizolvă complet. Adaugă cacao și esența de rom și amestecă până când vei obține o compoziție omogenă. Lasă crema să se răcească la temperatura camerei.
După ce aluatul a dospit, împarte-l în 2 bucăți egale. Pe o suprafață înfăinată, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară. Întinde crema de cacao pe fiecare foaie de aluat, lăsând o margine de aproximativ 1 cm pe toate laturile. Rulează fiecare foaie de aluat cu cremă în formă de rulou.
Împletește cele două rulouri între ele, formând un cozonac. Pune cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Lasă apoi cozonacul să mai dospească în tavă pentru 30 de minute. Înainte de a-l pune în cuptor, unge-l cu ou bătut amestecat cu lapte. Coace cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 40-45 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.
Sursa foto: captură video Youtube