Combaterea corecta si la timp a bolilor si daunatorilor bujorului

Combaterea corecta si la timp a bolilor si daunatorilor bujorului

Descopera cum se face combaterea corecta a  daunatorilor bujorului. Bujorul este o floare cu soiuri ce au flori colorate in rosu, alb, roz, fiind un simbol al vitalitatii. Originea sa este in Asia, America, dar si Europa, fiind acum o floare preferata de multe doamne si domnisoare in buchete.


Cu toate acestea, bujorul se poate planta si in curtea sau gradina noastra, iar sfaturile din articolele de aici in vin si ele in ajutor:

Bujorul, simbolul virtutii si onoarei, o floare ce este adorata de catre femei

Bujorul, o floare care are nevoie de spatiu pentru a fi remarcata


Combaterea corecta si la timp a bolilor bujorului

Pentru a ne bucura de flori frumoase, flori ce se dezvolta sanatos, nu trebuie pierdute din vedere bolile ce pot aparea. cum se manifesta si cum le combatem, descoperi chiar in acest articol.

Patarea bruna a frunzelor

Aceasta boala se manifesta sub forma de pete mari, rosiatice, pete pe care le observam la extremitatile frunzelor. Acestea din urma se usuca si se rasucesc in sus. Se poate intampla acest lucru mai ales daca in acel an este o primavar amai racoroasa.

Pentru a combate patarea frunzelor, toamna se taie tulpinile si frunzele cat mai aproape de nivelul solului si se distrug prin ardere. In timpul vegetatiei, alege sa faci 3 tratamente cu Fundazol 0,1% sau Captadin 0,3%. Evita excesul de azot.


Mucegaiul cenusiu al bujorului

Daca este un an cu precipitatii abundente, atunci aceasta boala s-ar putea sa isi faca aparitia. Se observa pete brune pe lastarii tineri, apoi pe frunze, boboci si flori.

Se evita excesul de umezeala si se aplica tratamente cu Benomil 0,08% sau Topsin 0,1%.

Rugina bujorului

Aceasta boala se manifesta pe frunze, tulpini, tot sub forma unor pete. Combaterea costa in evitarea terenurilor umede, cu multa umbra. Mai mult decat atat, se vor arde partile vegetative rezultate la taierea din toamna.


Pentru stropiri, foloseste Zineb 0,4% sau Ferbam 0,3%.

Putrezirea bazei plantei

Se vor observa arsuri brune si uscate la capatul superior al radacinilor. Combaterea se face prin stropirea plantei la baza cu Rovral 0,1%, Bavistin 0,1%.

Combaterea daunatorilor bujorului

In ceea ce priveste daunatorii bujorului, putem observa la aceste flori tripsul, paianjenul rosu, dar si melcii.

Tripsul isi cauta culcus in florile bujorului, iar lastarii se vor increti si decolora, iar florile se  vor deforma. Combaterea se face prin distrugerea acestor flori si stropirea plantei cu Sinoratox 0,1%.

Paianjenul rosu se combate cu Omite 0,1%, iar acest daunator apare atunci cand este seceta si caldura foarte puternica. In ceea ce priveste actiunea lui, pe frunze vor aparea pete caracteristice, rosii sau cenusii, ca urmare a inteparii si sugerii sucului celular de catre paianjenul rosu.

Melcii invadeaza si ei partile tinere ale plantei, iar combaterea lor se face prin prafuirea solului cu praf de var, cenusa, superfosfat, metaldehida 3g/m patrat.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI