Combaterea melcilor si limacsilor din gradina – Solutii practice

Combaterea melcilor si limacsilor din gradina – Solutii practice

Melcii fara cochilie, dar si limacsii devoreaza plantele din gradina si solarii, lasandu-ne fara cultura la care am muncit atat de mult timp.


Ploile creeaza mediul perfect pentru melcii fara cochilie, dar si pentru melcii cu cochilie -numiti si limacsi -. Pe langa faptul ca ei devoreaza plantele, melcii si limacsii depun zeci de oua de cel putin 7 ori pe an, iar activitatea lor nu se termina decat toamna foarte tarziu si incepe primavara devreme. Cu alte cuvinte, trebuie sa fim mereu pregatiti cu solutii pentru a ii elimina.

De exemplu, stiati ca aricii sunt benefici in gradina deoarece ei se hranesc cu astfel de melci? Bineinteles, solutia nu este sa aduceti arici in gradina voastra, insa aveti grija sa nu ii omorati daca gasiti vreunul. Aceste mamifere cu tepi pot sa te ajute sa ai o gradina frumoasa si sanatoasa.

Cand putem sa observam melcii in gradina?

Daca vrei sa vezi daca ai sau nu astfel de inamici in gradina ta, nu te poti uita oricand dupa ei. Cel mai potrivit este sa ii cauti in zilele innorate sub frunzele cazute, sub pietre sau in alte locuri umbrite si, eventual, umede.


Ce iubesc sa manance?

Acesti daunatori de gradina iubesc frunzele de fasole, de busuioc, de varza, de plante citrice, de salata verde, capsuni, dalii, dar si frunzele de crin de toamna (hosta).

Ce nu mananca melcii?

Ei bine, chiar daca nu va vine sa credeti, aceste daunatoare au si cateva plante de care se feresc. Deseori, melcii se feresc de: begonia, muscata, fuchsia, rozmarin, de lavanda sau de ierburi ornamentale.

Cum scapam de melci?

1. Capcana cu bere

Pune un borcan plin cu bere in pamant. Limacsii sunt atrasi de mirosul de bere si vor aluneca in pahar, innecandu-se.


2. Capcana cu drojdie de zahar

La fel ca si in cazul berii, puneti intr-un borcan o lingura de drojdie, jumatate de lingura de zahar si 200 ml de apa calduta. Dimineata vei putea sa recoltezi melcii si sa schimbi capcana din borcan.

3. Foloseste ceai din plante

Stropeste plantele actuale cu ceai preparat din alte plante. Prepara un ceai din flori precum: pelinul, begonia, lavanda sau frunzele de coacaz si pulverizeaza pe sol. Mirosul de pelin, de exemplu, va respinge melcii si acestia vor sta departe de plantele tale.

4. Capcana cu ace de brad

In ziua dupa ce a plouat, prepara o solutie folosind ace de brad, amestecate cu nisip sau cu rumegus. Aplica amestecul rezultat pe sol din cand in cand, dar incearca sa alternezi si cu ceaiul din plante pentru a aplica zi de zi aceeasi reteta.


5. Planteaza usturoi!

Usturoiul contine substante care indeparteaza melcii. Planteaza usturoi pe langa plantele atacate de melci si vei vedea ca acestia vor disparea.

De asemenea, puteti sa incerci si reteta realizata din usturoi zdrobit amestecat cu apa pe care sa o folosesti ca solutie aplicata dupa ce ploua.

6. Capcana cu oua sau cafea

Foloseste cojile de oua pisate sau zatul de cafea pecare sa il presarati pe sol. Pe langa faptul ca ele sunt sanatoase pentru pamant, fac viata melcilor grea si ii determina sa plece.

 

Daca alegeti sa pastrati aricii in gradina, nu folositi otrava pentru melci deoarece aricii pot sa moara consumand otrava acestor daunatori!

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI