Crinul de toamna, o floare decorativa ce are frunze mari, cuceritoare

0
1625
crinul de toamna

Crinul de toamna, o floare decorativa ce are frunze mari, cuceritoare

O planta cu frunze maiestuoase, crinul de toamna cucereste orice curte si domina spatiile micute, transformandu-le in locuri elegante si deosebite.


Crinii de toamna sunt plante decorative, in special prin frunzele lor mari, lucioase, verzi, albastrui sau panasate, asezate in tufa de la nivelul suprafetei solului. Originea lor este din China si Japonia.

Specii si cultivaruri – Crinul de toamna

Hosta glauca Stearn

Aceasta floare are frunzele mari, ovale, colorate verde-albastrui. Florile, tipice crinului, de culoare violet deschis sunt asezate in raceme terminale. Aceasta floare isi face cunoscuta frumusetea prin lunie iunie-iulie.

Hosta albomarginata

Aceasta specie prezinta bordura alba pe frunze si infloreste cam in lunile iulie sau august.


Descopera aici cum sa uzi florile din ghiveci atunci cand pleci in concediu

Hosta plantaginea

Aceasta specie de crin se caracterizeaza prin frunzele sale mari, dominante, oval-cordate, cu varful ascutit de culoare verde intens. Florile albe, placut mirositoare apar cam in lunile de vara iulie sau august.

Cerintele ecologice ale crinului de toamna

In ceea ce priveste cerintele ecologice pe care aceasta floare le are, crinul de toamna este cunoscuta ca o planta de semiumbra si chiar umbra. Cu toate acestea, crinul de toamna tolereaza si locurile ceva mai insorite, dar de preferat ar fi ca aceste locuri sa fie umede. Formele panasate necesita un loc cu mai multa lumina si nu prea umed. Se simte bine intr-un pamant afanat si bogat in humus.

De multe ori, plantele au nevoie de o protejare pe timp de iarna pentru a nu fi afectate de inghet.


Cultura florii

Floarea se inmulteste foarte usor prin divizarea tufei. In acest scop, primavara inainte de pornirea in vegetatie se scoate din pamant planta mama, adica plante care va fi supusa inmultirii. Planta mama se scoate din pamant cu ajutorul cazmalei si se fractioneaza, urmand ca fragmentele obtinute sa se planteze la aceeasi adancime acolo unde se doreste.

In mod normal, divizarea plantei se aplica la 5-6 ani. Inmultirea prin divizarea tufei poate fi facuta si in luna octombrie.

Distantele de plantare sunt de 30-40 de cm.


Ingrijirea plantelor consta in fertilizarea cu gunoi de grajd in fiecare primavara sau toamna, odata cu desfundarea, evotandu-se apropierea prea mult a cazmalei de planta.

Udarea crinului de toamna

Udarea se face cu cantitati moderate de apa. Substratul trebuie mentinut reavan, fara a ii oferi posibilitatea sa se usuce. Acest truc ajuta planta sa creasca frumos si sanatos.

De asemenea, tine cont ca udarea in perioadele calde si secetoase din timpul verii este foarte importanta pentru ca planta sa creasca frumos si sanatos.

Pe timp de iarna, crinul de toamna trebuie mulcit in zonele unde temperaturile sunt foarte scazute.

sursa foto: Pinterest