Crizantema, o floare care domina gradinile din vara si pana toamna tarziu
Am spus la un moment dat, intr-un articol postat recent, ca trandafirul este cea mai frumoasa floare din gradina. Ne-am razgandit. Crizantema este cea mai frumoasa si argumentam cu imaginile de mai jos.
Dumitrite sau tufanele – denumiri populare ale crizantemei
Crizantemele mai sunt cunoscute si sub denumirea de dumitrite sau tufanele, denumiri folosite cu precadere in zonele rurale. Cei de la oras o stiu sub numele de Crizantema.
Legenda Crizantemei
Legenda spune ca aceasta floare a fost cultivata mai intai in China, apoi in Japonia prin secolul al VIII-lea. Ba chiar a fost adoptata de imparat ca sigiliu imperial. A fost adusa si in Europa in secolul al XVII-lea, bucurandu-ne astazi de frumusetea si delicatetea ei.
Specii de Crizanteme
Sunt foarte multe specii de Crizanteme. Iar daca ar fi sa vi le enumeram acum, ar trebui sa va rapim o multime de timp cu cititul. Cert este ca exista peste 30 de specii de Crizanteme, cea mai cunoscuta fiind Crizantema japoneza. Ba chiar exista chiar si un festival dedicat acestei flori delicate.
Cum ingrijim Tufanica sau Crizantema
Aceasta floare se planteaza in jardiniere ca orice rasad, insa cele mai importante sunt lucrarile de taiere. Mai precis se lasa pe planta un singur boboc principal sau unul secundar, restul indepartandu-se prin rupere, dar nu inainte de a fi suficient de mari. Aceasta operatiune se numeste bobocit si se repeta de mai multe ori.
Solul
Crizantemele se dezvolta foarte bine intr-un sol bine drenat. Este o planta care iubeste soarele dar si penumbra.
Udarea plantelor
De preferat este ca udarea acestor flori sa se faca des, dar nu in exces, si doar dimineata devreme.
Crizantema – fertilizare
Florile plantate in jardiniere necesita o fertilizare lunara. Cele din gradina nu au nevoie de nutrienti suplimentari.