Cum citim corect ambalajele fertilizatorilor pentru plante sanatoase – Partea a II-a

Cum citim corect ambalajele fertilizatorilor pentru plante sanatoase – Partea a II-a

Pentru a ne bucura de plante sanatoase, acestea au nevoie de nutrienti pe care le iau din sol. Cu ajutorul fertilizatorilor, oferim solului substantele de care au nevoie. Fertilizatorii contin si elemente chimice, dar si elemente naturale.


Elementele chimice sunt atat primare: azotul, fosforul si potasiul, dar si secundare. Daca in prima parte a articolului am povestit despre elementele primare, acum discutam despre cele secundare.

Elementele chimice secundare din fertilizatori

Acestea sunt: calciu, magneziu, sulf, dar si alte oligoelemente.

Calciul (Ca) este necesar pentru peretii celulari sanatosi si pentru radacinile puternice.


Magneziul (Mg) este un component-cheie pentru culoarea verde pe care o are planta (clorofilia). Acest element este vital pentru fotosinteza, procesul prin care plantele folosesc energia data de lumina pentru a produce zaharuri.

Sulful (S) este un component al mirosului si aromei, asa cum regasim la ceapa si la varza.

Oligoelementele sunt fierul (Fe), manganul (Mn), borul (B), cuprul (Cu), zincul (Zn), Molibdenul (Mo) care este necesar in cantitati infime.


Tipuri de fertilizatori

Asa cum va povesteam, exista fertilizatori produsi din chimicale sintetice si altii produsi din lucruri naturale. De asemenea, exista fertilizatori granulati ce elibereaza lent nutrientii. „Hrana” sub forma lichida actioneaza mai repede si trebuie dizolvata in apa pentru a asigura plantelor o revograre rapida.

Un alt tip de fertilizator este acela cu alge marine. Sunt solutii care trateaza solul si intaresc rezistenta plantelor la seceta, caldura si ger. Imbunatatesc si capacitatea de retinere a nutrientilor, dezvolta radacinile si tulpinile si sporesc capacitatea de a retine apa.

In general, solutiile mai contin si un amestec de acizi organici din humus, acizi fulvici si melasa, care cresc activitatea microorganismelor si viermilor din sol, facandu-le un bun adaos in apa pentru udat. Pentru zonele mari de gradina, foloseste un accesoriu special pentru furtun.


Cum imbunatatesti solul si cum ii ajustezi nivelul pH-ului

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI