Cum poti cultiva menta la tine acasa, dar si beneficiile ceaiului de menta

Cum poti cultiva menta la tine acasa, dar si beneficiile ceaiului de menta

Menta mai este numita si „izma romaneasca”. Aceasta planta aromatica este perfecta atat pentru gatit, cat si pentru a face limonade delicioase sau pentru a prepara ceai de menta sanatos.


Menta este o planta cu un miros aromatic pe care nu il poti confunda. Frunzele acestei plante se folosesc la infuzii si sunt deosebit de benefice pentru organismul uman.

Ce contine menta?

Frunzele de menta contin uleiuri volatile, taninuri, substante polifenolice, dar si flavonoizi.

Datorita compusilor din menta, ea are proprietati dezinfectante, dar te ajuta si sa decongestionezi caile respiratorii.


Beneficiile unei cani de ceai de menta

Pe langa faptul ca este delicios, iar aroma sa ne racoreste in interior, ceaiul de menta are si beneficii sanatoase asupra organismului uman. Care sunt acestea?

1. Detoxifica organismul. Consumul ceaiului de menta in mod echilibrat te ajuta sa detoxifici organismul si sa il scapi de toxinele acumulate de-a lungul timpului.

2. Stimuleaza secretia sucului biliar si golirea bilei in intestine, astfel facilitand digestia grasimilor. Poti bea ceaiul de menta cald sau rece, impreuna cu cateva cuburi de gheata.


3. Menta, consumata ca atare, dar si in ceai, are efect de antibiotic usor. De aceea, ceaiul de menta este recomandat atunci cand faci gripa sau cand racesti.

4. Menta dezinfecteaza, previne infectiile respiratorii, dar poate si sa imbunatateasca circulatia sangelui. Poti folosi infuzia din ceai de menta, dar si infuzia realizata cu cateva picaturi de ulei de menta.

5. Ceaiul de menta poate sa si reduca febra, ceaiul provocand transpiratii externe, in timp de mentolul din aceasta bautura raceste corpul pe plan intern.


6. Ceaiul de menta ajuta la prevenirea varsaturilor si a greturilor, el actionand ca un antispasmodic.

7. O cana de ceai de menta pe zi te poate ajuta sa iti imbunatatesti sistemul imunitar. Ceaiul de menta are proprietati antibacteriene si te ajuta sa lupti impotriva microbilor. De asemenea, se spune ca el ajuta organismul, impiedicandu-l sa se imbolnaveasca.

8. Cei care se confrunta cu respiratie neplacuta vor fi bucurosi sa afle ca aceasta bautura poate sa imbunatateasca mirosul neplacut, datorita gustului puternic si mentolat, dar si datorita proprietatilor antibacteriene.

9. O cana de ceai de menta vindeca diareea, acest sindrom al intestinului iritabil si aduce sistemul digestiv la nivelul optim de activitate.

Bineinteles ca acestea nu sunt singurele beneficii pe care le are ceaiul de menta, insa sunt cele mai importante. Consider ca aceste 9 motive sunt destul de puternice pentru a ne face sa consumam, din cand in cand, cate o cana de ceai de menta.

Puteti indulci ceaiul cu miere, dupa ce acesta s-a racit sau il puteti bea ca atare. Este delicios, cu o aroma inconfundabila!

cultivarea mentei

Cum putem sa cultivam acasa menta?

Pentru cei care isi doresc sa aiba menta proaspata in ghiveci sau in gradina, am pregatit un mic ghid care contine sfaturi utile pentru cei ce isi doresc sa cultive menta.

Tine cont de aceste reguli esentiale si vei avea mereu menta proaspata, chiar in gradina casei tale! Poti sa plantezi menta chiar si intr-un ghiveci, daca stai in apartament. Nu trebuie decat sa o ingrijesti atent pentru a avea o recolta bogata.

Menta se cultiva cu butasi

Menta se poate cultiva doar cu ajutorul butasilor, nu si prin seminte. Ai nevoie de o radacina luata dintr-o gradina sau cumparata dintr-un magazin de specialitate, radacina pe care o vei cultiva intr-un ghiveci sau in gradina.

Dintr-o singura radacina de menta se vor face suficiente tufe pentru ca tu sa poti profita de aceasta planta si de aroma ei inconfundabila.

Cum se uda menta

Menta se uda o data la 2-3 zile sau chiar si mai des in sezonul cald deoarece este iubitoare de apa.

Reguli pentru ingrijirea mentei

Nu tine menta in soare! 

Daca ati decis sa cultivati menta, trebuie sa stiti ca aceasta nu iubeste foarte mult soarele. Asigura-te ca menta primeste cantitatea de soare de care are nevoie, insa dupa amiaza ea trebuie sa stea la umbra.

Planteaza menta separat! 

Ai grija ca in locul in care plantezi menta sa nu ai un pat cu flori. Radacinile mentei se extind rapid, asa ca ea are nevoie de spatiu suficient pentru a creste. De asemenea, daca menta sta prea aproape de alte plante, radacinile ei pot sa fure din nutrientii altor plante.

Recolteaza frunzele inainte de inflorire

Deoarece noi avem nevoie de frunzele de la menta, acestea trebuie culese inainte ca menta sa infloreasca. Dupa inflorire, toti nutrientii se vor concentra pe dezvoltarea inflorescentei si frunzele mentei nu vor fi la fel de benefice.

Sfatul acesta este valabil pentru majoritatea plantelor aromatice ale caror parti de consum sunt frunzele.

 

Pentru a stimula infrunzirea mentei, asigura-te ca smulgi cat mai multe frunze din tufa de menta. Nu iti face griji, acest lucru duce la dezvoltarea optima a plantei. Foloseste frunzele cu incredere pentru a le pune in mancare sau pentru a prepara ceai de menta.

In concluzie, menta are beneficii asupra sanatatii, este delicioasa, dar poate fi si folosita pentru a prepara cocktail-uri racoritoare. Daca plantezi menta in gradina ta, vei putea sa profiti de frunzele proaspete care iti vor face limonada mai gustoasa sau cocktail-ul la aromat.

Menta se poate folosi si in mancaruri precum: omleta cu branza si menta, paste cu cateva frunze de menta, salate cu menta, dar si pui cu lamaie si menta. Cateva frunze de menta adaugate in desert pot sa faca prajitura mai gustoasa, dar si farfuria mai aspectuoasa.

sursa foto: Unsplash & Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI