Cum pregatim plantele pentru iarna – Sfaturi practice

0
1565

Cum pregatim plantele pentru iarna – Sfaturi practice

Temperaturile incep sa scada din ce in ce mai tare, iar frunzele incep sa cada. Trebuie sa ai grija sa iti pregatesti plantele din ghiveci, dar si cele din gradina pentru iernat.


Plantele care stau deja in casa nu au nevoie de un tratament special, insa daca le multi de afara in interior, atunci si acestea trebuie pregatite.

Muscatele

Muscatele obisnuite pot fi pastrate in beci sau in pat, atata timp cat in aceste spatii este o temperatura de 5, pana in 15 grade Celsius.

Muscatele trebuie udate iarna cam la 5-6 saptamani, adica de 3-4 ori toata iarna.


Muscatele curgatoare au nevoie de temperaturi de peste 15 grade Celsius, dar au nevoie si de lumina pe timp de iarna. Asa ca trebuie sa ai grija in ce incapere le pui.

Begoniile

Begoniile care au stat in aer liber au nevoie sa fie protejate in anotimpul rece. De aceea, trebuie pregatite si ele pentru iernat. Daca vrei sa ai grija de aceste plante, trebuie sa stii ca o metoda eficienta este aceea de a le scoate din ghiveci si de a le pune intr-un strat de nisip.

Pe timp de iarna, begoniile au nevoie de intuneric si trebuie sa stea intr-o incapere in care temperatura este mereu cuprinsa intre 12 si 14 grade Celsius.


Reguli generale pentru a pregati plantele de iernat

1. Curata frunzele uscate sau bolnave, dar si lastarii, spala-le de praf si stropeste-le cu insecticid si fungicid, insistand pe pamant.

2. Renunta la plantele bolnave sau la plantele care sunt puternic afectate de daunatori.

3. Renunta la muscatele mai batrane de trei ani de zile.


4. Aducem in casa florile in ordinea sensibilitatii lor la frig.

5. Se uda plantele moderat si doar dimineata, astfel incat plantele sa nu stea noaptea cu radacinile ude.

6. Gazonul se tunde inainte de primul ger si riscul formarii mucegaiului o sa fie mai redus.

7. Muta plantele sensibile in pivnita, garaj sau podul casei. Acolo le vei uda din cand in cand, iar camerele vor fi aerisite in zilele in care nu este ger afara.

Protejarea trandafirilor din gradina

Pentru a proteja trandafirii din gradina, se amesteca resturi vegetale proaspat maruntite cu scoarta de copac. Acestea stopeaza cresterea buruienilor nedorite, dar mentine si umiditatea pamantului.

 

sursa foto: Pixabay