Cum sa ai dalii perfecte in gradina casei tale – Secrete utile

0
843

Cum sa ai dalii perfecte in gradina casei tale – Secrete utile

Fiecare femeie iubeste plantele, iar acest lucru este normal pentru ca florile iti fac gradina mai frumoasa, fructele si legumele te ajuta sa prepari mancare sanatoasa, iar plantele decorative sunt ideale in orice anotimp!


Este usor sa ai dalii superbe in gradina ta, daca tii cont de aceste sfaturi pe care nu multe persoane le cunosc!

Daliile sunt plante originare din America Centrala, Columbia, Mexic. Aceste flori frumoase au tulpini inalte, semi-lemnoase, iar frunzele sunt mari, cu marginea dintata, de culoare verde.

Daliile se mai numesc si gherghine si sunt flori cu radacinile tuberizate ce pot ajunge chiar si pana la 180 de cm, in functie de specie.


Daliile se planteaza cand temperatura solului ajunge la aproximativ 10-15 grade Celsius, dar neaparat dupa ce a trecut riscul de inghet.

Pentru a avea dalii perfecte in gradina casei tale, trebuie sa cunosti secretele care presupun cultivarea acestei plante.

1. Dalia are nevoie de soare

Daca vrei sa ai flori frumoase, un adevarat spectacol in gradina casei tale, trebuie sa plantezi daliile intr-un loc in care au mult soare. Ai grija ca spatiul din curte sau din gradina in care sunt plantate sa fie „inundad” de razele soarelui.


2. Apa din abundenta pentru dalii

Pentru ca daliile sa creasca frumos, ele au nevoie de apa la discretie, dar si de un sol care dreneaza foarte bine apa.

Udarea este un pas important deoarece Daliile au nevoie de apa pentru a inflori. Se recomanda irigarea prin picurare pentru a ajuta la prevenirea bolilor foliare, insa puteti folosi si alte metode de a uda plantele.

3. Ai grija la problemele acestora

Daca frunzele daliilor par mancate si au gauri, atunci inseamna ca planta ta este atacata de afide, paduchele plantelor. Foloseste insecticid pentru a scapa de aceste afide sau citeste acest articol in care povestim cum sa scapi rapid de paduchele plantelor!


4. Asigura-i umiditatea necesara!

Pentru a avea mereu dalii perfecte, se incearca reglarea regimului hidric al plantei. Solul daliei trebuie sa fie mereu umed, iar daca pamantul se usuca la o adancime de aproximativ 5 cm, atunci acesta se uda imediat.

Daca nu ii asiguri daliei umiditatea necesara de care are nevoie, aceasta planta poate sa aiba frunze ce par a fi arse de soare, dar si flori micute si putine.

5. Ai grija la albine si viespi!

Daliile pot fi atacate de albine si viespi. Cum iti dai seama de acest lucru? Ei bine, tulpina plantelor se decojeste, iar acest lucru inseamna ca trebuie sa apelezi la solutii pentru a scapa de daunatorii daliilor.

Apeleaza la capcane tratate cu solutie cu zahar si insecticid si vei avea dalii frumoase si inflorite in gradina sau in curtea casei tale.

Alte informatii utile:

  • Tuberculii de dalie se indeparteaza din pamant la aproximativ 14 zile dupa ce a cazut primul inghet;
  • De asemenea, dalia suporta foarte bine taierile. Pentru a avea dalii frumoase, pentru ca ele sa creasca sanatos si sa infloreasca frumos, se recomanda taierile plantelor: pentru plantele bogat ramnificate se recomanda ciupirea varfului de crestere. Nu uitati sa indepartati bobocii laterali, dar si sa copiliti planta.