Cum sa alegi becul potrivit pentru casa ta – Ghid complet

Cum sa alegi becul potrivit pentru casa ta – Ghid complet

Costurile mari ale facturilor sunt afectate si de catre becurile pe care le alegem. Atat la locul de munca, cat si acasa, este necesar sa stim ce optiuni avem pentru a alege becul potrivit.


In fiecare incapere, lumina joaca un rol important in activitatea pe care o desfasori. Inainte de a alege un bec pentru o incapere, trebuie sa stim ca exista trei tipuri de becuri pe piata.

Becurile incandescente

1. Becuri incandescente obisnuite

2. Becuri incandescente imbunatatite clasa B


3. Becuri incandescente imbunatatite clasa C

Din anul 2015, au fost introduse categoriile becurilor incandescente imbunatatire care au o eficienta mai ridicata si un consum mai mic decat becurile incandescente obisnuite. Acest consum este mai mic cu aproximativ 20%-45%, in functie de clasa de consum: B sau C.

Becurile economice

Becurile economice au consumuri cu pana la 80% mai scazute decat becurile normale, iar durata lor de viata este de aproximativ 5.000 ore – 15.000 de ore, fata de durata de viata de 1.000 de ore de la becurile incandescente.


De aceea, becurile economice pot avea un pret de aproximativ 14 de lei (fata de 3 lei, pretul unui bec incandescent), insa consuma mult mai putin, deci facturile tale vor scadea considerabil pe termen lung.

Becuri tip LED

Becurile tip LED folosesc Diode Emitatoare de Lumina, in locul filamentelor si gazelor rare pe care le folosesc becurile obisnuite.

Becurile tip LED sunt mai eficiente decat becurile economice, ele avand o durata de viata mai mare si nu au niciun fel de substanta periculoasa in ele.


Un astfel de bec are un pret de aproximativ 23-24 de lei, insa nu uitati sa va asigurati ca becurile LED sunt produse de catre companii de incredere pentru ca ele sa fie de calitate.

Cum alegem becul potrivit pentru casa noastra?

1. Primul aspect: Cantitatea de lumina

Puterea masurata in wati ne ajuta sa stim cata energie consuma o lampa. Deoarece becurile economice si LED folosesc mult mai putini wati, insa ofera aceeasi cantitate de lumina, aici ne putem orienta uitandu-ne la lumen. Cu cat valoarea in lumeni este mai mare, cu atat un bec va emite lumina mai puternica.

Producatorii scriu pe ambalaj atat numarul de wati, cat si cel de lumeni. Poti gasi chiar la producatorii mari informatii despre cum alegi becurile potrivite pentru casa ta.

2. Al doilea aspect: Temperatura de culoare

Temperatura de culoare este masurata prin unitatea Kelvin.

Becurile cu valoare Kelvin scazuta ofera o lumina calda galbena, ideala pentru momentele in care vrei sa te relaxezi, in timp ce becurile cu valoare Kelvin ridicata produc o lumina rece, albastra, perfecta pentru momentele in care trebuie sa te concentrezi.

3. Eficienta unui bec

Eficienta unui bec se gaseste pe ambalajul acestuia. Un bec eficient face parte din clasele A, A+, A++ sau B, iar cele mai putin eficiente fac parte din clasele C, D sau E.

Indiferent ca ai nevoie de un bec pentru incaperea in care lucrezi sau cauti un bec pentru un astfel de spatiu public, iluminatul dintr-un loc este important deoarece te ajuta sa te relaxezi sau sa te concentrezi mai bine, in functie de nevoile tale.

sursa foto: Pixabay & Unsplash

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI