Pregătirea pomilor pentru iarnă este o parte esențială a îngrijirii livezii, mai ales pentru pomii tineri, care sunt mai sensibili la condițiile extreme. Pomii fructiferi pot avea de suferit odată cu scăderea temperaturilor. Aceștia trebuie protejați astfel încât să nu fie afectați de frig. Astăzi îți prezentăm cum să îți protejezi pomii peste iarnă!
Cum să îți protejezi pomii peste iarnă
Știm cu toții că gerul și înghețul pot să afecteze mugurii, părțile lemnoase și chiar rădăcinile pomilor fructiferi. Valurile de frig pot să afecteze în special pomi precum caisul și piersicul. Afectate pot fi și scoarța și ramurile iar lipsa zăpezii aduce probleme la nivelul rădăcinilor.
Pomii tineri, cei care nu au împlinit încă 4 sau 5 ani, trebuie protejați de frigul aspru al iernii. Există riscul să degere în decembrie sau în ianuarie. De aceea, există mai multe metode prin care puteți proteja pomii peste iarnă!
Înfolierea pomilor
În regiunile foarte reci, acoperă pomii cu materiale speciale de protecție pentru iarnă, cum ar fi folia agricolă, pânza sau o țesătură permeabilă. Acestea trebuie aplicate cu grijă, fără a sufoca pomul, pentru a permite aerisirea.
Nu folosi folie de polietilenă pentru că poate să crească umiditatea coroanei, iar aceasta să devină sensibilă la îngheț.
După ce învelești pomii în folie, strânge cât mai multă zăpadă în jurul trunchiului. Zăpada nu protejează pomul, dar poate întârzia pornirea în vegetație atunci când temperaturile cresc și scad rapid. Experții susțin că această metodă e ideală când există diferențe mari de temperatură între noapte și zi.
Lapte de var
Laptele de var aplicat pe trunchi și pe ramurile groase poate proteja orice pom de îngheț. Văruirea trunchiurilor cu o soluție de var reduce riscul fisurilor cauzate de fluctuațiile de temperatură și protejează pomii împotriva rozătoarelor sau altor dăunători. Văruirea trebuie făcută la începutul iernii și poate fi repetată în februarie, dacă se consideră necesar.
Strat de mulci
Mulcirea bazei pomilor (cu paie, frunze, scoarță sau compost) este o metodă excelentă de a proteja rădăcinile de îngheț. Mulciul menține temperatura solului mai stabilă și împiedică pierderea de apă.
Perdele de fum
Riscul de îngheț este mai redus peste iarnă dacă apelați la perdele de fum. Metoda este bine cunoscută și folosită din vremuri străvechi, căci fumul persistent, de culoare albă, reflectă frigul.
Aveți nevoie de un gunoi păios, crengi și frunze, rumeguș de lemn ud, turbă sau paie ude. Faci grămezi pe care le așezi în diferite zone din livadă sau din grădină. Prin utilizarea lor, temperatura aerului poate crește și cu 2-3 grade Celsius.
Sursa foto: freepik