Cum sa zugravesti caramida, betonul si rigipsul ca un profesionist

Fie că e se află într-un spațiu de locuit, birouri, într-un restaurant sau o frizerie, pereții din cărămidă, beton și gips-carton sunt suprafețe care necesită atenție deosebită atunci când trebuie zugrăviți sau vopsiți.


Betonul – cere răbdare și îndemânare

A zugrăvi o suprafață de beton necesită mai multă îndemânare, răbdare și materiale specifice. Betonul este mult mai pretențios decât o suprafață tencuită. Este un material care respiră, nu reține umezeala și absoarbe vopseaua altfel decât celelalte suprafețe.

Dacă un perete de rigips poate fi gata după o zi sau două de zugrăvit, un perete de beton are nevoie uneori și de o săptămână ca să fie bine și corect vopsit.


Pași importanți în zugrăvirea betonului:

  • Curăță atent suprafața! Betonul trebuie foarte bine curățat deoarece este o suprafață poroasă și atrage ușor praf și grăsimi.
  • Cojește cu atenție vopseaua veche.
  • Alege produse cu protecție la umezeală, ciuperci și microbi (cu acțiune bactericidă și fungicidă). Vopseaua epoxidică pe bază de apă de la Policolor, DEKO Professional E3101, este potrivită pentru interioare orizontale sau verticale din beton.
  • Fiind o suprafață poroasă, reține că este nevoie de 2-3 straturi de vopsea, absorbția fiind destul de mare.
  • Alege ustensilele potrivite. Pentru exemplul oferit, DEKO E3101, aplicarea se face manual, cu pensulă sau cu trafaletul cu păr scurt.
  • Amorsa este esențială. DEKO Professional A8500 Amorsa perete de la Policolor reglează porozitatea și aderența în sistemul de protecție cu vopsele lavabile. În cazul vopselei epoxidice, trebuie utilizată amorsa specială DEKO Professional L3101. Ambele produse epoxidice sunt bi-componente, deci necesită combinarea câte unei baze cu un întăritor pentru aplicare.

Cărămida: treabă foarte serioasă

Suprafețele din cărămidă sunt la modă mai ales în localurile publice. În același timp, tot mai mulți proprietari de case nou construite optează pentru interioare de cărămidă. Când casa este renovată, specialiștii atrag atenția asupra acestei suprafețe extrem de pretențioase.


  • Cărămida din zonele exterioare, dacă nu este neapărat necesar, e mai bine să fie lăsată nevopsită. Aceasta deoarece ea respiră, iar o peliculă de vopsea blochează fluxul de aer. Odată ce a fost vopsită, este aproape imposibil să se mai revină la culoarea inițială.

  • În cazul în care este deteriorată sau a fost deja vopsită, ori dacă este în interior, cărămida poate fi vopsită. Specialiștii Policolor recomandă ca primă opțiune, vopsirea suprafeței de cărămidă în alb sau altă culoare, prin aplicarea de amorsă și vopsea lavabilă. SPOR Hipoalergenic este o variantă ce poate fi luată în considerare.

Rigips, metoda cea mai rapidă

Chiar dacă sunt mai ușor de zugrăvit decât betonul și cărămida, suprafețele de rigips au nevoie și ele de pregătire. Trebuie curățate de praf, de grăsimi sau de alte substanțe, apoi trebuie aplicat cel puțin un strat de amorsă și abia apoi stratul de vopsea.

Policolor acoperă și această zonă cu DEKO Professional V8057, o vopsea superlavabilă, cu putere excelentă de acoperire și aderență excelentă la suport. Spectrul de culori în care poate fi nuanțată atinge 1.200 de variante/opțiuni cromatice. Se aplică în două straturi cu rola, pensula sau prin pulverizare. Pentru aplicarea primului strat, DEKO V8057 se diluează cu apă în proporție de cca. 10 %, iar pentru al doilea strat, vopseaua se aplică nediluată (sau diluată cu max. 5% apă).


Pentru efecte speciale, pe toate suprafețele interioare din beton, zidărie, gips-carton, producătorul român Policolor are amai multe produse pentru suprafețe de , printre care se numără și vopsea pentru efecte creative, precum DEKO Creative Effect Sospiri Silver și DEKO Creative Effect Sospiri Gold. Ambele oferă finisajelor valori cromatice și efecte de lumini și umbre, datorită materialelor fine sidefate și a nisipului de cuarț.

Sospiri Gold se utilizează ca atare, iar Sospiri Silver, pe lângă prima funcționalitate în sine, poate fi și colorat în sistemul de nuanțare computerizată Policolor sistem de colorare.

Finisajele obținute creează un mediu extrem de confortabil și se înscriu în cele mai înalte tendințe în decorațiuni interioare.

Meteorologii anunță o toamnă lungă. Dacă ai timp, nu aștepta primăvara pentru renovare. Fie că apelezi la apropiați sau direct la profesioniști, zugrăvitul casei aduce nu doar beneficii estetice, ci mai ales efecte pozitive asupra sănătății, având darul de a schimba starea de spirit a celor care o locuiesc.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI