Cum testam nivelul de aciditate din sol – Sfaturi importante

0
238

Cum testam nivelul de aciditate din sol – Sfaturi importante

Iata cum poti sa testezi nivelul de aciditate din sol. Un sol bun ofera plantelor acces la nutrienti, apa si aer, le stabilizeaza radacinile si le ofera rezistenta naturala la daunatori si boli. Solurile sarace dau nastere unor plante slabe, pipernicite. Desi unele plante rezistente, precum sunatoare, cresc in astfel de soluri, ele se pot preschimba rapid in buruieni.


Tipuri de sol

Exista trei tipuri de sol:

  • nisipoase;
  • argilos-nisipoase;
  • argiloase.

Solurile nisipoase sunt usor de sapat, dar nu revin nutrientii si umezeala. Pe de alta parte, solurile grele, argiloase, se imbiba de apa, sunt dificil de sapaat si se intaresc cand se usuca.

Solul ideal pentru gradina ta

Solul argilos-nisipos (echilibrat) este ideal pentru gradina, el reprezentand o buna combinatie de argila cu nisip.


Cum il recunoastem? Are o culoare maronie, un miros proaspat de pamant jilav si este usor umed si sfaramicios. Retine atat aerul, cat si apa si elibereaza nutrienti pentru a hrani radacinile plantelor.

32 Plante care cresc intr-un sol acid – Cum afli pH-ul solului din gradina

fertilizarea solului
Testarea nivelului de aciditate din sol

Pentru a afla care este nivelul de aciditate din sol si pentru a vedea daca acesta este acid, neutru sau alcalin, ai nevoie de un dispozitiv special. Nu atinge mostrele de sol cu mainile goale pentru ca dispozitivul sa poata masura totul corect. Nivelul pH-ului pielii tale poate sa influenteze masuratorile.

Cel mai bine este sa iei mai multe mostre de sol, din zone diferite ale gradinii, pentru a le testa. In acest fel, vei putea face un tablou complet al gradinii.


  1. Conform instructiunilor, tot ce trebuie sa faci este sa zdrobesti o mostra de sol si sa il adaugi in recipientul de test impreuna cu substantele cu care acest test a venit.
  2. Urmareste apoi ce culoare de pe paleta de test se apropie cel mai mult de rezultatul obtinut. O culoare verzuie iti va arata ca solul este alcalin.
  3. O culoare spre galben iti va arata ca ai un sol acid spre neutru.
  4. Culoarea ocru indica un sol neutru.

sursa foto: Pinterest