De ce să optezi pentru o asigurare de locuință – Sfaturi utile

De ce să optezi pentru o asigurare de locuință – Sfaturi utile

Casele noastre sunt supuse la foarte multe riscuri, iar o asigurare de locuință te poate ajuta în astfel de situații neplăcute.


Există statistici care spun că în România în fiecare oră are loc un furt din locuință, iar acest lucru nu face decât să ne spună că o astfel de asigurare locuință este obligatorie. Așa cum un broker asigurări Arad te poate ajuta atunci când vine vorba de asigurarea RCA obligatorie a mașinii, așa poți opta și pentru o asigurare facultativă, pe lângă cea obligatorie a locuinței tale.

Indiferent că vrei să faci asigurare pentru locuința pe care o ai sau că plănuiești să achiziționezi o locuință nouă, în contextul unui dezastru natural sau al unui eveniment neplăcut, o astfel de poliță este necesară.

Asigurarea obligatorie de locuință

În primul rând, conform legislației în domeniu și modificărilor din anul 2016, o poliță PAD este obligatorie pentru a îți asigura locuința. În cazul acesteia, despăgubirea maximă este limitată la suma de 20.000 de euro. Persoanele care nu respectă obligația de a asigura locuința pot risca o amendă de până la 500 de lei.


Asigurarea obligatorie de locuință acoperă trei riscuri de bază specifice țării noastre și anume: cutremure, alunecări de teren și inundații.

Este important ca în cazul unui dezastru să înștiințezi societatea de asigurări în cel mai scurt timp, conform contractului de asigurare.

În ceea ce privește costul, locuințele ce au structura de rezistență construită din metal, beton armat sau pereți exteriori din piatră ori lemn, costul poliței va fi de 20 de euro pe an. Pentru locuințele ce au pereții exteriori din cărămidă sau alte materiale ce nu au fost supuse unui tratament chimic/termic, costul va fi de 10 euro pe an.


Alegerea unei asigurări de locuințe facultative

În cazul în care dorești să fii acoperit atunci când vine vorba de incendii, furt sau alte dezastre, poți opta pentru o asigurare de locuință facultativă. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi o companie de asigurări și să verifici opțiunile pe care aceasta ți le oferă.

Mai mult decât atât, poți solicita o ofertă care să asigure și valoarea întreaga a locuinței tale. Firmele de asigurări vin cu câteva tipuri diferite de asigurări facultative, în funcție de complexitatea dezastrelor pe care vrei să le asiguri.

Despăgubirea

Înainte de a încheia o poliță de asigurări facultative, asigură-te că citești foarte bine contractul pe care îl semnezi. Pe piața din România există companii care te vor despăgubi doar pe baza unei fotografii trimise, însă alte societăți vor trimite un specialist pentru constatare.


De asemenea, există firme de asigurări care-ți oferă și locuință temporară în cazul în care nu mai poți locui în casă din cauza evenimentului neplăcut.

 

sursa foto: Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI