Despre asociatia de proprietari – Ce trebuie sa stii daca stai la bloc

0
169

Despre asociatia de proprietari – Ce trebuie sa stii daca stai la bloc

Asociatia de proprietari este o organizatie ONG, non profit, o organizatie care ajuta proprietarii unui bloc, reprezentandu-i in diferite situatii. Persoanele care reprezinta asociatia se asigura ca proprietarii isi respecta obligatiile, dar se asigura si ca le sunt respectate si indeplinite drepturile.


Ti-am pregatit cateva detalii despre asociatia de proprietari 2021, detalii pe care ar trebui sa le cunosti si tu daca locuiesti la bloc.

Membrii asociatiei

Membrii asociatiei sunt sau ar trebui sa fie toti locuitorii blocului, respectiv proprietarii apartamentelor. Aceasta asociatie are si un comitet executiv ce este format din presedintele de bloc si 4 sau 2 alti membri.

Ce face comitetul executiv?

Comitetul executiv este cel care convoaca adunarile generale si urmareste ca proprietarii sa respecte prevederile. De asemenea, comitetul executiv organizeaza sedintele si urmareste luarea deciziilor in urma acestora, in functie de decizia locatarilor.


Presedintele blocului

Presedintele de bloc este persoana desemnata sa se ocupe de supravegherea lucrarilor, dar si de semnarea documentelor. De asemenea, el participa activ la sedinte si la luarea de decizii importante.

Administratorul

Administratorul este o persoana calificata sa aiba aceasta meserie. El are un certificat atestat de catre primar, iar atributiile lui sunt foarte importante. El gestioneaza bunurile materiale, organizeaza contabilitatea, gestionarea si fondurile banesti. De asemenea, administratorul se ocupa de lista de cheltuieli, dar si de propunerea si supravegherea lucrarilor necesare.

Bineinteles, daca nu vrei sa te confrunti cu toate responsabilitatile pe care le presupune locuitul la bloc, poti alege o astfel de casa la rosu.


Administratorul blocului este obligat sa elibereze chitante pentru fondul de rulment. De asemenea, el poate fi sanctionat cu amenda intre 2500 lei si 10000 daca nu respecta indatoririle pe care le are sau daca are abateri grave.

Avantajele asociatiei de proprietari

O asociatie de proprietari are si o multime de avantaje. Asociatia activeaza ca o entitate juridica. De aceea, ea are drepturi in fata oricarei insitutii de stat, dar si in fata insistutiilor private.

Se pot deschide conturi bancare in numele asociatiei pentru plata intretinerii, dar si pentru diverse alte plati. De asemenea, asociatia este scutita de plata timbrului fiscal pentru actiunile in instanta impotriva restantierilor, de exemplu. Se poate aplica si pentru programe sociale de ajutor pentru persoanele ce au nevoie, dar se poate si negocia contractul de prestare a serviciilor publice.


Asociatia are o putere asupra locatarilor, dar si pentru acestia. De exemplu, este mult mai usor sa actionezi in instanta din pozitia unei asociatii de proprietari decat este din pozitia unui locatar al blocului.

Avantajele unei asociatii de proprietari ajuta locatarii sa rezolve problemele blocului mai rapid, dar si sa aplice pentru diferite programe de reabilitare sau pentru multe alte actiuni.

sursa foto: Pinterest