Despre recoltarea corecta a florilor, sortarea si pastrarea lor – Partea a II-a

Despre recoltarea corecta a florilor, sortarea si pastrarea lor – Partea a II-a

Descopera cum se face recoltarea corecta a florilor, sortarea si pastrarea lor.


Cum recoltam florile in perioada cea mai potrivita a zilei, cum le pastram pe termen lung si cum le sortam corect.

In prima parte a articolului pe care o gasiti aici (Despre recoltarea corecta a florilor, sortarea si pastrarea lor) am discutat despre momentul ideal al zilei pentru recoltarea florilor.

Aici discutam despre cum se face recoltarea, dar si despre cum se pastreaza florile ideal.


Cum se face recoltarea florilor

Atunci cand culegem florile este bine sa facem acest lucru manual, prin rupere, prin taiere cu briceagul sau cu foarfeca. Taietura pe care o aplicam florilor se face oblic, cu un cutit foarte bine ascutit, pentru a nu strivit tesuturile.

La cele mai multe specii, trebuie sa aveti grija ca pe planta sa lasi un anumit numar de frunze (2 la lalele, 2-3 la bujor si gladiola etc.).

Este bine de retinut faptul ca florile recoltate trebuie sa se tina, timp de cateva ore, impachetate. Acest lucru se face in hartie umeda si apoi pozitionate in vase adanci. Aceste vase trebuie sa fie asezate in camerele racoroase si intunecoase.


Timpul scurs de la recoltare pana la valorificare trebuie sa fie cat mai scurt, astfel incat sa mentii calitatea cat mai mare a florilor.

Conditionarea florilor

In vederea ambalarii pentru transport si a pastrarii lor ulterioare cat mai bine florile se conditioneaza prin aplicarea diferentiata, pe specii, a urmatoarelor lucrari:

    1. Inlaturarea frunzelor si a stipelelor pe portiunea bazala a tijei ce va fi introdusa in apa (circa 10 cm);
    2. Indepartarea ghimpilor la trandafiri;
    3. Eliminarea anterelor la unele specii (crini), pentru ca polenul sa nu pateze petalele;
      Ceruirea taieturii (trandafiri, liliac);
    4. Strivirea sau despicarea la baza a tijelor lemnoase;
    5. Introducerea cateva ore in apa fierbinte a tijelor cu latex.

Sortarea florilor

In vederea comercializarii, florile se sorteaza pe categorii de calitate, a vanduse in vedere urmatoarele caracteristici: lungimea tijei florale, grosimea ei, liniaritatea tijei, marimea flori, forma si perfectiunea flori, culoarea Flory, integritatea si starea de sanatate a frunzelor.


Aceste insusiri se pot compensa intr-o oarecare masura (o tija mai scurta poate fi compensata de o floare mai mare sau de o rezistenta deosebita).

La stabilirea calitatii florilor sa iau in considerare si starea fitosanitara, precum si prezenta unor urme de praf, pamant sau de substante chimice folosite la tratarea plantelor.

In baza acestor caracteristici, florile sunt sortate pe categorii de calitate prevazute de standardele in vigoare.

Florile sortate se pun in buchete cu numarul de flori variabil (5-10-15-20), in functie de specie.

Legarea buchetelor se face la baza tulpinilor si sub flori, cu ata naturala sau sintetica, fara sa se raneasca tulpinile florale. Dupa buchetare, se face taierea de uniformizare a tijelor florale.

By Erin Gleeson

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI