Floarea „comoara” sau gazania, o planta scunda, gingasa, deosebita
Seamana cu floarea-soarelui, insa este mai mica si o regasim in cateva nuante diferite, absolut spectaculoase. Gazania este floarea „comoara” si este, intr-adevar, o adevarata comoara la casa omului.
De origine, aceasta floare este din Africa de Sud (Capul Bunei Sperante). Acum, ea este destul de populara la noi in tara. Infrumuseteaza balcoanele, ferestrele, dar si gradinile si curtile oamenilor.
Gazania este o planta excelenta pentru curte, dar poate fi ideala si pentru zonele insorite din gradina ta. Mai mult decat atat, florile taiate stau foarte bine in apa, aceasta frumoasa floare putand fi oferita si cadou. Florile se gasesc si in nuante de mov, galben sau portocaliu. De aceea, in buchet poti combina culorile intre ele sau te poti bucura de un buchet ceva mai diferit, decorat cu gazanii, dar si alte tipuri de flori.
Speciile gazaniei
Planta este scunda, ajungand pana la 20 de cm inaltime. In ceea ce priveste forma ei, gazania are o forma de tufa de frunze si flori. Frunzele gazaniei sunt oblong-alungite si sunt de culoarea verde inchis pe partea superioara si o culoare alba-argintie pe partea inferioara.
Florile sunt destul de mari si se aseamana cu margaretele, dar si putin cu floarea-soarelui.
Inflorirea gazaniei
Gazania infloreste inca din luna iunie pana in octombrie. Florile acesteia se deschid numai atunci cand este vreme insorita. Daca doresti, poti sa plantezi gazania in gradina sau in curte, insa o poti tine si in ghiveci pentru ca ea sa iti infrumuseteze casa.
Gazania este o floare ce poate fi tinuta in ghiveci pe timp de iarna, de exemplu. Aceasta este decorativa si arata foarte bine daca dispune de suficient de multa lumina naturala.
Cerintele pe care le are gazania
Atunci cand vorbim de lumina, gazania este o mare iubitoare de soare. De aceea, ai grija ca pozitionarea ei sa fie facuta intr-un loc in care sa poata profita de cat mai mult soare. Descopera si aceste alte flori iubitoare de soare.
Mai mult decat atat, gazania are nevoie si de un sol bogat in humus.
Inmultirea frumoasei gazanii
Gazania se inmulteste prin butasi sau seminte. Butasii se fac la sfarsitul verii, cam prin luna august-septembrie. Plantele se pun in sere bine iluminade sau in rasadnite, iar primavara care urmeaza se pozitioneaza afara.
Atunci cand vorbim de udare, gazania are nevoie de cantitati moderate de apa. Ai grija sa verifici mereu pamantul pentru a te asigura ca acesta nu este foarte ud. Nu vrei ca planta sa balteasca. De aceea, udarea se face aproximativ o data pe saptamana sau chiar si mai rar. Daca esti genul de persoana care calatoareste destul de mult, gazania este o floare ce nu necesita ingrijire zilnic.
sursa foto: Pinterest