Gradina de legume – Aranjare, pozitionare, sfaturi pentru plantare

Gradina de legume – Aranjare, pozitionare, sfaturi pentru plantare

Gradina de legume are nevoie de o pozitionare atent aleasa, dar si de sfaturi utile pentru un sol bogat, legume prospere si o recolta nemaipomenita.


De la solul necesar, materia organica, pana la pozitionare, ingrijire si alte trucuri, toti factorii sunt importanti si necesari atunci cand vine vorba despre gradina de legume.

Analizarea locului

Analizarea spatiului pe care il folosesti pentru plantare este necesara atunci cand vine vorba de legumele tale. Schiteaza un plan pentru a planta legumele in functie de soarele pe care il ai in gradina, dar si in functie de cum ajunge vantul in acele spatii.

Cu ajutorul unei busole, afla unde este nordul, sudul si noteaza-le in schita ta. Marcheaza locurile cu soare, locurile umbrite, dar si partile care sunt inclinate sau pe care nu le poti folosi pentru ca sunt mlastinoase.


Plantarea legumelor

Pastreaza si o zona destinata plantelor aromatice sau poti opta pentru a intercala aceste plante cu legumele tale. Plantele aromatice precum menta, de exemplu, pot fi crescute in ghivece. Menta ocupa mult spatiu in gradina ta prin radacinile ei.

Legumele trebuie plantate in locuri usor accesibile pentru a putea sa le ingrijesti usor, sa le monitorizezi, dar si sa le culegi usor.

Pregatirea straturilor este importanta inainte de a planta legumele. Indeparteaza toate radacinile, curata bine locul unde urmeaza sa plantezi si sapa-l pentru a pregati pamantul. De asemenea, imbunateste calitatea solului folosind materie organica.


In ceea ce priveste legumele alese pentru plantare, daca nu vrei sa cumperi, poti face schimb de plante cu prietenii si cunostintele. De asemenea, poti cumpara legume frumoase si poti folosi semintele acestora pentru a le planta si tu in propria gradina. In acest fel, te vei bucura de o recolta bogata si frumoasa, asa cum vezi si in magazinele de specialitate.

Gradina cu legume – Inspiratie pentru pozitionare si amenajare

Solul si materia organica

In ceea ce priveste solul, acesta trebuie sa fie bogat in substante nutritive. Un sol bun ofera plantelor acces la nutrienti, dar si la apa si la aer.

Foloseste compostul pentru a ajuta la mentinerea echilibrului dintre materia uscata si materia umeda. Adaosul de materie organica imbunatateste solul, rezultand plante mai sanatoase, mai bogate.


Totul despre compost: cum se obtine si cat de important este

 

Vermicultura

Vermicultura este o modalitate de a folosi ramele pentru o buna sursa de fertilizare. Gunoiul ramelor este foarte bogat in nutrienti. Poti sa achizitionezi culturi de rame, insa doar unele specii de rame pot fi folosite in acest scop. Alege sa achizitionezi culturile de rame din centrele locale care se ocupa cu acest lucru.

Vermicultura sau cum te ajuta ramele sa ii redai solului tau fertilitatea

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI