Alegerea temperaturii ideale de spălare este esențială pentru a preveni șifonarea hainelor și a le menține în stare bună. Prima dată trebuie să țineți cont că fiecare articol vestimentar e făcut dintr-un anumit material. De cele mai multe ori, producătorul scrie pe etichetă temperatura la care acesta trebuie spălat, astfel încât să nu se distrugă. În acest material, vă prezentăm câteva idei creative pentru ca hainele să nu se mai șifoneze!
Idei creative pentru ca hainele să nu se mai șifoneze
Din fericire există soluții pentru ca hainele să nu se mai șifoneze. Mai exact, poți să le speli astfel încât acestea să nu mai fie mereu mototolite. Contează temperatura la care setezi mașina de spălat rufe.
Spre exemplu, hainele din materiale delicate, precum mătasea sau lâna, trebuie spălate la temperaturi scăzute (30°C). Pentru bumbac sau materiale mai groase, poți opta pentru temperaturi de 40°C sau mai mult, însă evită temperaturile foarte ridicate care pot contribui la șifonare și deteriorare.
Importantă este și centrifugarea. Setează centrifuga la o viteză mai mică (800-1000 rotații pe minut). O viteză prea mare poate face ca hainele să iasă mai șifonate din mașină.
Optați pentru ciclul delicat, sau pentru un ciclu care este special pentru bumbac sau pentru rufe delicate. Separă blugii și țesăturile mai grele de cele mai ușoare. Spală-ți țesăturile mai ușoare pe un ciclu mai blând.
O mașină prea plină nu permite hainelor să se miște liber, ceea ce contribuie la șifonare. Lăsarea hainelor în mașina de spălat după ce ciclul s-a terminat poate duce la formarea de cute.
Scoate-le imediat din mașina de spălat și întinde-le sau pune-le la uscat pentru a evita șifonarea lor. Un uscător cu funcție de aburi sau un fier de călcat cu aburi ajută la eliminarea cutelor mai ușor.
Folosiți o ceașcă de oțet alb, distilat, în mașina de spălat pentru a reduce șifonarea. Turnați ceașca direct în rufe înainte de a începe ciclul de spălare.
Înainte de a face acest lucru, ar trebui să citești manualul de instrucțiuni al mașinii tale de spălat pentru a vedea dacă se spune ceva despre utilizarea oțetului. Se poate folosi și oțetul de cidru de mere.
Foto: Freepik