Infiintarea livezilor de cires si visin

Infiintarea livezilor de cires si visin

Obtinerea unor productii de fructe constante, mari si de calitate se poate realiza numai prin utilizarea cu maximum de eficienta a conditiilor naturale, economice si prin aplicarea unor tehnologii moderne optime, adaptate fiecarei zone de cultura. Articolul urmator se adreseaza tuturor celor care doresc sa infiinteze livezi de cires sau visin sau doresc sa cultive aceste specii.


In tara noastra, ambele specii intalnesc conditii favorabile de cultura, fiind raspandite aproape pe intreg teritoriul pe suprafete mult mai mici comparativ cu marul sau prunul. Cerinta tot mai mare a pietei pentru cirese si visine, cat si pretul stimulativ al fructelor a facut ca in ultimii ani tot mai multi cultivatori sa se orienteze catre aceste specii.

1. Trebuie evitate zonele cu temperaturi scazute

Plantatia reprezinta o investitie pe termen lung, de aceea trebuie evitate zonele cu temperaturi scazute si cu precipitatii frecvente care impiedica procesul de polenizare in conditii optime. Ploile pot provoca craparea fructelor si deprecierea semnificativa a productiei daca apar in perioada de maturare a soiurilor de cirese.

2. Cerintele fata de conditiile de mediu

Lumina:


Ciresul este o specie iubitoare de lumina, visinul avand cerinte mai reduse in acest sens. Acest lucru permite amplasarea visinului si pe versantii nord-estici sau nord-vestici, mai ales in zonele ceva mai secetoase.

Caldura:

Ciresul iubeste si caldura dar suporta greu caldurile inabusitoare din timpul verii. Este mai rezistent la ger decat caisul, piersicul si migdalul, dar mai sensibil decat marul, parul, visinul si prunul. Visinul nu este pretentios fata de caldura, in timpul repausului de iarna rezistand fara probleme pana la -30°C. Rezistenta variaza insa de la un soi la altul.


visin

Apa:

Ciresul creste si da rezultate bune in zonele in care preciptatiile anuale sunt cuprinse intre 600 si 700 mm. Visinul are cerinte mai mici fata de apa si se comporta bine atat in regiunile cu 450-500 mm precipitatii anual, cat si in cele cu 700 mm.

3. Taierile la pomii pe rod

Taierea pomilor reprezista o veriga importanta in tehnologia producerii fructelor, cu o mare influenta asupr rodirii in fiecare an a pomilor, asupra cantitatii si calitatii productiei. Pana in anii III – IV de la plantare, in functie de sistemul de cultura si forma de coroana aleasa, la cires si visin se fac taieri de formare. Incepand cu anul al IV-lea, de regula, ciresul si visinul arborescent nu mai necesita taieri pentru formarea coroanei, in continuare aplicandu-se numai taieri de productie.


4. Recoltare si valorificare

Culesul este operatia cea mai delicata si costisitoare din cultura ciresului si visinului, datorita faptului ca sunt fructe perisabile, sensibile la transport si au o perioada scurta de pastrare de 3-4 si rar 7-8 zile. Trebuie culese la data maturarii deoarece nu-si continua procesele de maturare dupa recoltare ca alte specii.

Pastrarea cireselor devine inoportuna cand se preconizeaza transportul la distante mari, in acest sens fructele trebuie supuse unei tehnologii adecvate care consta in introducerea in refrigerare dupa 4 ore de la recoltare unde stau la temperaturi cuprinse intre 0 si 4°C si 85% umiditate atmosferica.

flori-de-cires

La visine exista si posibilitate congelarii pentru o prelucrare ulterioara. Ciresele destintate prelucrarii trebuie sa aiba pulpa colorata in rosu-inchis sau sa fie de culoare galbuie, asa-numitele cirese albe si pot si folosite la gemuri, dulceata sau sucuri alaturi de ciresele amare.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI