Insecticide si fungicide – Diferente, insecte benefice si remedii naturale

0
144

Insecticide si fungicide – Diferente, insecte benefice si remedii naturale

Despre insecticide, fungicide, cum se folosesc si ce insecte benefice putem gasi in gradina noastra.


In principiu, exista doua probleme majore pe care le poti trata cu produse chimice: insectele daunatoare si bolile fungice. Daca ai o planta care este afectata de un virus, va trebui sa o distrugi. Se poate ca insecte precum afidele sa transmita virusul, asa ca probabil va trebui sa combati problema si cu ajutorul unui insecticid.

De asemenea, este o idee buna sa pornesti de la baza si sa verifici si conditiile in care traieste planta.

Insecticidele, folosirea lor si sfaturi utile

Concepute pentru a omori numai daunatorii, insecticidele sunt de doua feluri:


  • insecticide de contact;
  • insecticide sistemice.

Insecticidele de contact ucid insectele prin contactul direct cu substanta chimica.

Insecticidele sistemice sunt acelea pe care insectele le ingereaza cand musca sau sug din planta si care le ataca sistemul nervos.

Folosirea insecticidelor are dezavantajul de a fi daunatoare mediului. Mai mult decat atat, ele pot sa distruga si insectele benefice, insecte despre care va povestim mai jos. Din fericire, in ultimii ani au fost create insecticide fara substantele chimice toxice daunatoare, insa tot trebuie sa fii atent cu ceea ce folosesti in gradina sau curtea ta.


Cum scapam de daunatorii din gradina – Leacuri babesti

In magazinele de specialitate poti gasi si insecticide cu toxicitate redusa, insecticide care sunt mai putin daunatoare pentru albine si alte insecte benefice. Cel mai bine este sa verifici la magazin daca poti face o alegere mai potrivita pentru problema specifica cu care te confrunti. In orice caz, fii foarte atent daca aplici insecticide pe plantele comestibile. Respecta si instructiunile producatorului.

Cum scapi de insecte – Solutii impotriva daunatorilor

Fungicide

Fungicidele se vand sub forma de spray concentrat sau pudra, spray care se dilueaza in apa. Sunt folosite pentru tratarea problemelor fungice, contractate in aer sau in sol. Verifica pe ce tipuri de plante poate fi folosit produsul. Unele fungicide sunt preventive, iar altele sunt sistemice.

Ele pot fi toxice pentru animalele din curte, albine sau vietuitoarele acvatice. De asemenea, afecteaza ochii si pielea. Fungicidele pe baza de sulf pot sa contamineze plantele comestibile, asa ca trebuie sa fii atent atunci cand citesti instructiunile.


Insectele benefice

Dintre insectele benefice care exista, amintim albinele, dar si gargaritele. Gargaritele sunt insecte benefice. Ele mananca afidele, iar larvele de gargarite, ca toti puii, au un apetit chiar mai mare decat al parintilor. Larvele arata ca niste crocodili minusculi, verzi si devoreaza cu lacomie afidele.

Daca inveti sa recunosti aceste creaturi, vei putea sa le lasi in pace deoarece ele nu fac decat bine gradinii tale.

Metode utile si eficiente de a combate daunatorii plantelor

sursa foto: Pinterest