Investește în eficiența energetică a casei pentru a avea costuri de întreținere scăzute și previzibile

Costurile de întreținere a caselor au crescut în ultimii ani din cauza creșterii prețului energiei. Cheltuielile cu încălzirea casei pe perioada iernii și răcirea ei, în zilele toride de vară, acoperă o parte din ce în ce mai mare din bugetul familiei. Acest lucru creează frustrare și nesiguranță. De aceea, avem nevoie de case care să piardă cât mai puțină energie termică și de surse alternative de energie, adică de eficiență energetică. Casa eficientă energetic este o clădire bine izolată termic, cu ferestre performante corect montate, care folosește sisteme de recuperare a căldurii sau surse alternative de energie, pe scurt, o construcție bine făcută care asigură confortul locuitorilor cu costuri reduse de întreținere.


Când spunem că o casă este eficientă energetic

Eficiența energetică a unei case se traduce prin consum mic de energie pentru întreținere, adică încălzire, răcire și iluminat. Nivelul anual maxim de consum al unei case eficiente energetic este 50 kWh/m². Există însă și case care pot ajunge la performanțe mult mai bune. Dacă consumul energetic anual este sub 30 kWh/m² vorbim de o casă low energy, iar dacă scade sub 15 kWh/m² este considerată casă pasivă.

Nu se poate ajunge la consumuri atât de mici fără o colaborare foarte bună între arhitect, proiectant și constructor. Totul este foarte important, de la așezarea casei în teren, la montarea perfectă a ferestrelor și grosimea stratului de material izolator. Construcția este astfel făcută încât temperatura interioară să fie influențată cât mai puțin de cea exterioară, să fie folosite lumina și căldura soarelui ca surse alternative de energie, să nu existe schimburi necontrolate de aer între interior și exterior.


Ce trebuie făcut pentru a crește performanța energetică a casei

Studiile arată că domeniul unde se consumă cea mai mare cantitate de energie în România este cel imobiliar. Mare parte din clădirile rezidențiale sunt construite înainte de anul 2000, iar acestea au nevoie de reabilitare termică pentru a fi eficientizate. Cele construite după 2000 au pus accentul pe partea eficiență energetică, iar din 2021 există standardul nZEB (near Zero Energy Building – clădiri cu consum energetic aproape de zero) care stabilește criteriile de construcție astfel încât clădirea să consume o cantitate cât mai mică de energie.

Astfel, pentru a avea case eficiente energetic, trebuie proiectate și construite respectând câteva principii foarte importante:


Izolare termică foarte bună – fundația, pereți exteriori, planșeele, acoperișul trebuie bine izolate cu straturi suficient de groase de material izolator astfel încât temperatura interioară să nu mai depindă de cea exterioară.

Punți termice reduse la minimum – îmbinările dintre pereți, pereți și planșee, ieșirea spre balcon, montajul ferestrelor pot crea zone prin care energia termică să se piardă, așa-numitele punți termice. Proiectarea și construcția trebuie astfel făcute încât aceste zone să fie cât mai puține.

Ferestre performante – ferestrele se aleg în funcție de coeficientul de transfer termic care este important, atât pentru partea de sticlă, cât și pentru ramă.


Anvelopă etanșă la aer – anvelopa este reprezentată de pereții exteriori, fundație, acoperiș, ferestre, uși. Montajul și stratul izolator trebuie să asigure etanșeizarea casei astfel încât să nu existe schimburi necontrolate de aer cu exteriorul. Așa energia termică nu se va pierde, iar consumul energetic va fi foarte scăzut.

Aer de calitate prin sisteme de ventilație – confortul interior este asigurat de un aer de bună calitate. Cum se pune accent pe etanșeizare, nu este recomandată deschiderea frecventă a ferestrelor. Pentru o bună calitate a aerului se folosesc sisteme de ventilație care au și componentă de recuperare a căldurii emanate de aparate și corpurile umane.

O soluție pentru eficiență energetică ridicată – casele pe structură de lemn

Casele pe structură de lemn asigură un confort deosebit locuitorilor. Nu doar prin folosirea lemnului care contribuie la sănătatea lor fizică și psihică, ci și prin modul cum sunt construite care creează posibilitatea unei izolări termice foarte bune. Pereții și planșeele acestor case sunt făcuți din cadre de lemn întărite cu panouri cu rol structural. Panourile închid cadrele pe laterale formând o cutie în interiorul căreia se montează materialul izolator. Astfel, casele pe structură de lemn sunt calde și plăcute încă de când sunt ridicate.

Litarh este o companie din județul Suceava care construiește astfel de case, în țară și străinătate, de 20 de ani. Dotările din fabrică permit un grad ridicat de prefabricare a pereților ,ceea ce asigură montajul rapid și exact în șantier, reducând astfel timpul de ridicare a casei. Rezultă case trainice, bine închegate și eficiente energetic, iar șantierul este mult mai curat și organizat, ceea ce, cu siguranță, va însemna foarte mult pentru liniștea beneficiarului.

Sursa foto: litarh.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI