Norocul și succesul în viață: Ce rol joacă norocul în atingerea obiectivelor personale și profesionale
Care este cheia spre succes? Cum ajungi spre visul tău? Oare oamenii care au ajuns la succes au avut nevoie doar de noroc? Oare norocul influențează procesul de îndeplinire a obiectivelor?
În ultimii ani, o serie de studii și cărți, au sugerat că norocul și șansa ar putea juca un rol mult mai important decât ne-am imaginat vreodată, în mai multe domenii, cum ar fi în tranzacțiile financiare, afaceri, sport, artă, muzică, literatură și știință.
Argumentul cercetătorilor nu este că norocul reprezintă cheia spre succes. Desigur, contează și talentul. Dar, datele sugerează că ratăm o parte cu adevărat importantă a imaginii succesului dacă ne concentrăm doar asupra caracteristicilor personale în încercarea de a înțelege factorii care determină succesul.
În general, oamenii nu acceptă cu ușurință norocul ca motiv al succesului lor, deoarece acesta le afectează munca și autodeterminarea. De cele mai multe ori succesul reprezintă multă muncă, efort continuu, sau o simplă decizie. De exemplu, pentru a putea câștiga la Mr Bit Casino, trebuie să parcurgeți formularul MrBit Înregistrare – aceasta ar fi decizia și, respectiv, primul pas. În această lume extrem de competitivă, nimeni nu vrea să spună că a ajuns la succes datorită norocului.
Spunând că ești norocos în carieră este interpretat ca și cum nu ai reușit prin propriul tău talent.
Dar ce este norocul? Este oportunitatea potrivită la momentul potrivit
Jucătorul de baseball Lefty Gomez a declarat odată că preferă să fie norocos decât bun, dar, ca societate, avem încă tendința să minimalizăm rolul pe care norocul îl are în succes. Este o dezbatere care s-a intensificat pe măsură ce inegalitatea veniturilor a crescut în întreaga lume.
Un studiu recent realizat de Universitatea din Catania, Italia, a încercat să înțeleagă ce rol joacă norocul în succesul (sau eșecul) nostru. Ei au încercat să modeleze talentul uman și modul în care acesta este folosit de-a lungul vieții. Acest model le-a permis să exploreze cât de importantă este șansa în rezultatele noastre.
Simulările efectuate de echipă au reușit să reflecte cu exactitate distribuția averilor care există în lumea reală, dar ceea ce a fost cu adevărat interesant este distribuția talentelor pe care au observat-o. Cei mai bogați oameni nu au devenit cei mai talentați, ci cei norocoși.
Corelația dintre noroc și succes
Modelul urmărește fiecare individ de-a lungul unei vieți profesionale de 40 de ani, cu diverse evenimente, norocoase sau ghinioniste, care au avut loc de-a lungul vieții.
Evenimentele norocoase duc la creșterea averii, în timp ce evenimentele ghinioniste o reduc. La finalul simulării, fiecare persoană este clasificată în funcție de avere, iar echipa poate apoi să cerceteze "viața" acesteia pentru a vedea cum a ajuns la această avere și dacă au apărut semnele succesului. Fiind o simulare pe calculator, acest proces este repetat de câteva ori pentru a se asigura că rezultatele sunt sigure.
Cercetătorii au descoperit că bogăția nu a fost distribuită în funcție de talent. Așadar, ce a cauzat acest lucru? Se pare că a fost pur noroc. Echipa a clasificat indivizii din experiment în funcție de norocul pe care l-au experimentat în timpul simulării, iar relația dintre cantitatea de noroc și bogăția generală a fost clară, cei mai norocoși fiind grupați aproape de vârf, iar cei mai ghinioniști aproape de bază.
Norocul – secretul succesului?
Lumea afacerilor, și nu numai, poate fi adesea plină de oameni care proclamă că au găsit secretul succesului în acest sau acel domeniu. Aceștia își fac o întreagă carieră din a ne informa despre cum să obținem această rețetă a succesului. Dar, adevărul este că nu există o rețetă generală, ci fiecare își construiește propria cale. Ceea ce ne spune acest studiu este că, pe lângă munca și toate eforturile pe care le depun oamenii în drumul spre propriul succes, există și partea norocului, care joacă un rol substanțial în atingerea obiectivelor.
“Oamenii remarcă adesea că sunt destul de norocos. Norocul este important doar în măsura în care ai șansa de a te vinde la momentul potrivit. După aceea, trebuie să ai talent și cunoștințe să-l folosești.”
Așa cum a evidențiat Frank Sinatra, pentru a ajunge la succes trebuie să acționezi și să prinzi șansa care ți se oferă. Norocul poate deschide uși și ne poate oferi oportunități, dar acestea pot fi trecătoare și nu ne garantează succesul pe termen lung dacă nu ne folosim talentul și nu muncim asiduu ca să ne realizăm țelurile.
Norocul e primul pas spre succes, după aceea urmează să ne punem la contribuție și celelalte resurse pentru a crește, a ne dezvolta și a deveni mai buni în domeniul în care ne dorim să excelăm. Prin învățare continuă și cultivarea abilităților noastre, putem transforma norocul într-un avantaj real și durabil.