Obiecte din anii ’80 care erau prezente în multe locuințe

0
467

Obiecte din anii ’80 care erau prezente în multe locuințe

Românii și-au dorit dintotdeauna să fie în tendințe, motiv pentru care în anii ’80 în multe locuințe se găseau pești pe televizoare, seturi de table ori covoare pe pereți.


Așadar, iată câteva dintre cele mai întâlnite obiective pe care românii le țineau în locuințe:

1. Peștele de pe televizor – E imposibil să nu îți amintești de celebrul pește de sticlă care se afla în aproape toate casele, pe televizorul cu tub. De cele mai multe ori, era așezat pe un mileu, poate cel mai elegant din casă. Despre acest pește s-au făcut o mulțime de glume, în timp ce unii oameni îl consideră un kitsch. În orice caz, cel care a lansat această modă se gândea că prezența peștelui pe televizorul cu tub ar fi înviorat atmosfera în zonă, în timp ce în momentul în care acesta era aprins obiectul decorativ nu ar fi fost vizibil. Acești pești au rămas însă în folclor și se găsesc încă la vânzare pe site-urile de profil sau la atelierele de produse vintage.

 

2. Seturile de table – Foarte mulți români aveau în acea perioadă seturi de table. Practic, tablele deveniseră oarecum un sport național, practicat la întâlniri în familie, vizite în prieteni și multe alte ocazii. Iar când o familie primea musafiri, de multe ori se ajungea și la o partidă de table, fiind considerată o activitate destul de distractivă. Anii au trecut și tablele încă mai sunt la modă, dar acum s-au adaptat la dezvoltările tehnologice și multa lume joacă online, pe Internet. Spre exemplu, pe NetBet oamenii au posibilitatea să joace table online cu adversari reali, într-o interfață prietenoasă și sigură, pe mize accesibile tuturor.


 

3. Covoarele pe pereți – Acestea erau mai rar întâlnite în apartamente, dar se găseau în destule case și făceau parte din decorațiunile interioare. Și ele reprezintă un motiv pentru multe glume în zilele noastre, dar pe atunci oamenii aveau diverse motive pentru a le pune pe pereți. Unii oameni considerau că atârnarea covoarelor pe perete reprezenta un motiv de fală, pentru a arăta că își permit. În schimb, alții vedeau și aspecte mai practice. În primul rând, ajutau la izolarea termică, în condițiile în care cele mai multe erau atârnate lângă pat. Astfel, reușeau să incălzească oarecum atmosfera, în condițiile în care pereții românilor erau destul de reci în acele vremuri. Totodată, ele contribuiau și la izolarea fonică, dar era nevoie de un covor destul de gros și dintr-un material bun.

 

4. Jocurile Tetris – Într-o vreme în care calculatoarele erau ceva tabu pentru mulți oameni, în anii ’80 o modalitate prin care oamenii se distrau erau jocurile Tetris. Chiar dacă nu aveau o complexitate foarte mare, mulți oameni petreceau ore în sir pentru a se juca Tetris. Jocul a fost creat în anul 1984 de rusul Alexey Pajitnov și a fost lansat în mai multe versiuni în anii ’80. A rămas foarte popular și după anii ’90, însă pe măsură ce au apărut jocurile pe calculator interesul pentru acesta a scăzut destul de mult. Pentru nostalgici mai există însă și astăzi versiuni create pentru PC ori pentru dispozitivele mobile.

 

5. Bibelouri – Și bibelourile au un loc special în tradițiile românilor. Dacă astăzi preferăm ca obiective decorative diverse lămpi, plante ori lumânări parfumate, în anii ’80 la mare modă erau bibelourile. Cu cât erau mai complexe, cu atât primeau un loc mai bun în casă, mai la vedere, în așa fel încât musafirii să rămână impresionați. De altfel, în acea perioadă bibelourile erau și cadouri care se făceau foarte des.


sursa foto: Pinterest