Organizarea corecta a unei gradini – Ghid cu pasi necesari

0
578

Organizarea corecta a unei gradini – Ghid cu pasi necesari

Aspectul, conditiile climatice, dar si selectia plantelor sunt factori ce alcatuiesc organizarea corecta a unei gradini. Iata ghidul care te indruma inspre a organiza corect o gradina roditoare, sanatoasa.


Aspect

Una dintre cheile obtinerii unor plante infloritoare este sa le asigurati multa lumina. De aceea, asezarea proprietatii va determina si ce anume poti sau nu poti creste. O asezare spre sud este ideala deoarece multe plante vor face eforturi sa creasca in lipsa unei expuneri zilnice la soare.

Cantitatea de soare variaza de-a lungul anotimpurilor, insa este important ca plantele tale sa aiba asigurata cat mai multa lumina zilnica.

Conditiile climatice

Conditiile climatice din tara noastra sunt variate. Zonele de pe malul marii ofera un mediu diferit, insa ele sunt mai ferite de inghetul puternic, ca si in zonele de ses.


Regiunile din sudul Romaniei au, vara, aproximativ 40 de zile pe an de clima tropicala. In zonele montane si centrale exista constant o clima temperata. Cu toate acestea, perioada de plantare este mereu primavara si toamna, toamna orientandu-ne dupa perioada de dinainte de inghet, iar primavara dupa perioada de dupa.

Din gradinar amator in gradinar profesionist – Pasi simpli pentru o tranzitie de succes

Principiile de selectie a plantelor

Ceea ce vei creste depinde, in primul rand, de spatiul si de lumina de care dispui, dar si de caracteristicile solului. Poti face o lista pentru a planta in zonele unde are soarele acces zilnic florile, fructele legumele care prefera sa aiba soare cateva ore pe zi. In spatiile cu umbra vei putea sa alegi plante care cresc bine si in astfel de locuri.

Flori care adora locurile umbroase – idei pentru amenajarea pomilor din curte

Daca ai spatii in gradina unde se aduna apa dupa o ploaie sau cand uzi, pozitioneaza aici plantele insetate. O alta posibilitate este sa imbunatatesti drenajul in curtea ta.


Orice perimetru din curtea ta unde se ajunge greu si este neglijat poate fi imbogatit cu plante viguroase, precum pelinul.

sursa foto: Pinterest