Pergolele – Modalitati practice de amenajare a spatiului exterior

Pergolele – Modalitati practice de amenajare a spatiului exterior

Aceste modalitati practice, simple si ieftine de amenajare a spatiului exterior al casei voastre contribuie la crearea unor zone intime si frumoase. Aceste spatii vor oferi o ambianta placuta si inedita, de care voi si cei dragi va puteti bucura zi de zi.


Cum este amenajata casa noastra

Spatiul locuintei noastre este alcatuit din spatiul interior, unde putem monta accesorii utile precum astfel de senzori de miscare, dar si spatiul exterior. Spatiul interior confera protectie, liniste, confort, anumite stari spirituale, iar in cel exterior este amplasata casa. Spatiul exterior apartine naturii inconjuratoare.

Mai mult decat atat, exista si spatiul de „tranzitie”, adica acel spatiu care face legatura dintre interior si exterior. In acest articol ne vom ocupa de spatiul de „tranzitie”, spatiu care, tratat in anumite moduri, da intimitate si personalitate locuintei noastre. Din categoria acestor spatii fac parte:

  • terasele;
  • logiile;
  • balcoanele;
  • porticele;
  • serele;
  • foisoarele;
  • chioscurile;
  • pergolele.

Pergolele sunt cunoscute inca de pe vremea Imperiului Roman, cand erau folosite cu rol decorativ la locuintele celor instariti, fiind executate din lemn sau piatra. Prin urmare, pergolele sunt niste elemente decorative, dar nu numai, ce creeaza o zona de trecere gradata si personalizata, dinspre exterior spre interior, evidentiaza locuri destinate recrearii in natura, oferind un cadru intim, sau subliniaza, spre exemplu, intrarea principala in locuinta.


Prin prezenta pergolelor, pe langa intimitate, obtinem jocuri de lumini si umbre care confera spatiului respectiv o valoare estetica deosebita.

Putem folosi pergola si ca spatiu de tranzitie pe holul de la intrare, hol ce leaga terasa de usa de la intrare. Acolo, putem instala chiar si astfel de interfoane pentru casa.

Unde construim pergolele?

Este indicat sa se construiasca in special in zonele cu o clima mai calda, cu precipitatii reduse ca frecventa, pergolele fiind elemente tipice culturii mediteraneene. De asemenea, puteti opta si pentru un acoperis pe care sa il montati la nevoie.


Materialele folosite pentru a realiza pergolele pot fi: lemnul, piatra, metalul.

Cum putem utiliza pergolele?

Prin intermediul pozelor de astazi, dorim sa punem in valoare avantajele oferite de pergole, in functie de amplasarea acestora. In poza de mai jos este prezentata posibilitatea amplasarii unei pergole in aer liber, fara ca ea sa fie legata de vreo parte a casei. Aceasta are un efect si mai deosebit deoarece are instalat acel joc de lumini, pe care il puteti vedea si voi.

Astfel, obtinem o zona intima, placuta, care invita la odihna si care te poate bucura zi de zi, atat pe tine, cat si pe cei dragi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI