Planta aromatica ce nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie: Patrunjelul

Planta aromatica ce nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie: Patrunjelul

Se spune ca patrunjelul creste bine doar in casa in care canta gaina. Ei bine, noi iti spunem ca patrunjelul poate fi crescut in curte, dar si in ghiveci, in propria casa.


Ti-am pregatit cateva detalii despre utilizarile medicale si culinare ale patrunjelului, o planta aromatica extrem de iubita.

Despre cum poate fi plantat patrunjelul, cum se inmulteste, dar si ce daunatori si boli poate sa aiba am povestit intr-un articol anterior: Patrunjelul – Planta aromatica, ingredient delicios si leac miraculos.

Utilizari medicale ale patrunjelului

Partile folosite pentru utilizarile medicale sunt frunzele, radacinile, semintele. Frunzele reprezinta o sursa excelenta de vitamina C. Atat frunzele, cat si radacinile sunt bine cunoscute pentru efectul lor diuretic. Patrunjelul a fost folosit la tratarea retentiei de lichide, a problemelor tractului urinar si bolilor artritice.


Patrunjelul are efect calmant asupra intestinelor, atenueaza flatulenta si colicile, fiind totodata un stimulator usor, imbunatatind apetitul.

Utilizari culinare ale patrunjelului – O planta aromatica aparte

In general, cel mai apreciat pentru aroma este patrunjelul cu frunze late, in timp ce patrunjelul cret este mai atragator ca garnitura. Tocat marunt, foloseste-l pe oricare in salate, feluri de mancare cu legume sau cu oua si in sosuri. Adauga-l chiar la finalul prepararii, pentru a isi pastra aroma.

Patrunjelul este esential in multe preparate traditionale romanesti, ca si in bucataria frantuzeasca.


Patrunjelul mitsuba, cu gustul lui aparte, este folosit in bucataria japoneza in supe, salate, mancaruri fierte lent sau in preparate la wok. Pentru a inmuia frunzele, opareste-le rapid si adauga-le in oala in ultimul moment, pentru ca aroma lor delicata sa se pastreze.

De ce sa alegi cresterea plantelor aromatice, florilor, fructelor sau legumelor

Patrunjelul de Hamburg, cu un gust delicat, este crescut pentru radacini, nu pentru frunze. Poate fi plantat direct in gradina, dar si in ghivece.

sursa foto: Pinterest


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI